Commissieambtenaar: Geld over van Horizon 2020 mag naar Horizon Europe
De Europese Commissie (EC) schaart zich aan de zijde van het Europees Parlement als het gaat om het doorschuiven van niet-bestede middelen van Horizon 2020 naar Horizon Europe. De Europese Raad zou daar nog steeds op tegen zijn. Het Europees Parlement krijgt geen steun van de EC als het gaat om de controle over het nieuwe EU-gezondheidsagentschap.
Nieuwsbericht Science|Business
VK draagt 8,1 miljard euro bij tot 2025 als land mag meedoen aan Horizon Europe
Het VK heeft in zijn meerjarenbegroting voor de komende vier jaar 8,1 miljard euro (6,9 miljard pond) opgenomen als bijdrage aan Horizon Europe. Dat schrijft Science|Business. Als voorwaarde stelt de Britse regering wel dat de meningsverschillen met de EU over het Noord-Ierse protocol worden bijgelegd. Gebeurt dat niet, dan gaan de middelen naar r&d‑programma’s van de Britse overheid zelf, met inbegrip van programma’s ter ondersteuning van nieuwe internationale partnerschappen. De EU stelt overigens precies dezelfde voorwaarde voor deelname van het VK aan Horizon Europe als het VK aan de EU. Een artikel van Politico constateert dat het Britse wetenschapsbudget de komende jaren langzamer wordt verhoogd dan premier Boris Jonhson eerder had aangegeven.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Politico
Turkije associeert zich met Horizon Europe
Op 27 oktober 2021 hebben de Europese Commissie en Turkije drie overeenkomsten ondertekend waarbij Turkije voor de periode 2021-2027 de associatiestatus krijgt met Horizon Europe, het Erasmus+-programma en het Europees Solidariteitskorps.
Nieuwsbericht EC
The Guild: ‘Erken kennisvalorisatie en ondernemerschap als onderzoeksgerelateerde activiteiten’
Kennisuitwisseling en samenwerking met niet-academische sectoren moet erkend worden als onderzoeksgerelateerde activiteit. Dat is een van de vijf aanbevelingen die The Guild de Europese Commissie meegeeft in een statement over de aankomende Guiding Principles voor kennisvalorisatie. Om de definitie van onderzoeksgerelateerde activiteiten te verbreden steunt het universiteitennetwerk de hervorming van systemen voor erkennen en waarderen. Hierin moet onderzoekskwaliteit overigens wel het voornaamste criterium blijven.
Artikel The Guild
Documentaire: ‘Fact vs. fake - why don’t we trust science anymore?’
Nooit eerder was wetenschappelijke kennis zo uitgebreid, gedetailleerd en wijdverspreid als nu. Tegelijkertijd wordt wetenschap gemanipuleerd en ondermijnd om de publieke opinie te beïnvloeden en twijfel te zaaien. Een documentaire van DW ontmantelt de machinaties die erop gericht zijn de wetenschap tegen zichzelf op te zetten.
Documentaire DW (YouTube)
Discussie: Is gewoon innovatiebeleid beter dan missiegericht innovatiebeleid?
De Copenhagen Business School DRUID organiseerde vorige week een videodebat over de stelling: “De recente verschuiving naar een missiegericht innovatiebeleid in plaats van een meer breed opgezet beleid is verkeerd opgevat en zal leiden tot minder sociale en economische voordelen.” Voor de stelling pleitten Mercedes Delgado (DRUID / MIT) en Maureen McKelvey (UGothenburg), tegen de stelling Koen Frenken en Caetano Penna (beiden UUtrecht).
Videoverslag debat (Vimeo)
De Europese plannen voor digitalisering en de haalbaarheid ervan
Het Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies (IPOL) van het Europees Parlement is kritisch over de haalbaarheid van het digitale beleid van de Europese Commissie (EC), inclusief het streven naar digitale autonomie. De plannen zouden onder andere niet goed zijn doordacht, de instrumenten niet goed op elkaar afgestemd en de budgetten te beperkt. EurActiv publiceerde een artikel over het EU-streven naar digitale autonomie. In een videogesprek met de Europese denktank CERRE zette Eurocommissaris Thierry Breton (Interne markt) de plannen van de EC op dit gebied uiteen. Vleva maakte er een korte samenvatting van. Meer weten over het Europese digitale beleid? Het Centre for Digitalisation, Democracy and Innovation van de VUB Brussels School of Governance bracht een zevendelige videoserie ‘Digital Transformation in the EU’ uit, met ook hierbij het onderwerp (digitale) soevereiniteit-.
Rapport IPOL
Artikel EurActiv
Interview CERRE (YouTube)
Artikel Vleva
Videoserie VUB Brussels School of Governance
EU-ondernemersorganisaties slaan handen ineen voor duurzame digitale transitie
Er liggen grote mogelijkheden om de verduurzaming van Europa te realiseren met digitale innovaties. Twaalf Europese lidstaten (de zogeheten D9+) willen dit graag versnellen. Daarom hebben de ondernemingsorganisaties uit die landen – waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland – de handen ineengeslagen om met concrete voorstellen dit initiatief te ondersteunen.
Nieuwsbericht VNO-NCW
Gezamenlijke verklaring Ondernemingsorganisaties (pdf)
De stand van de energie-unie en het EU-klimaatbeleid in 2021
In 2020 hebben hernieuwbare energiebronnen voor het eerst de fossiele brandstoffen ingehaald als belangrijkste energiebron van de EU. Dat laat de ‘Staat van de Energie-unie 2021’ van de Europese Commissie (EC) zien. De broeikasgasemissies daalden met 31 procent ten opzichte van 1990. Dat zijn bemoedigende trends, aldus het rapport, maar er zijn grotere inspanningen nodig om de EU-doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Het rapport over de Energie-Unie gaat vergezeld van een bijlage over energiesubsidies in de EU en een voortgangsverslag over het concurrentievermogen van schone energietechnologieën. Daarnaast heeft de EC drie verslagen aangenomen over de voortgang van het EU-klimaatbeleid in 2020: het voortgangsverslag over de EU-klimaatactie, het verslag over de koolstofmarkt en het verslag over de brandstofkwaliteit.
Persbericht over ‘Staat van de Energie Unie 2021’ – EC
Rapport ‘Staat van de Energie-unie 2021’ (pdf)
Bijlage Energiesubsidies (pdf)
Bijlage ‘Vooruitgang concurrentievermogen schone energietechnologieën’ (pdf)
Persbericht over Klimaatactie in de EU
Voortgangsverslag Klimaatmaatregelen (pdf)
Verslag over de koolstofmarkt (pdf)
Verslag over de brandstofkwaliteit (pdf)
Stand van de waterstoftransitie in de EU
Voor het koolstofvrij maken van zijn energievoorziening zet de EU zwaar in op “groene” waterstof, dat wil zeggen opgewekt uit duurzame bronnen. Het internationale pr‑ en marketingbureau FleishmanHillard vraagt zich of hoe haalbaar dit is en heeft besloten de ontwikkeling op de voet te gaan volgen. Het eerste rapport hierover verscheen vorige week.
Nieuwsbericht FleishmanHillard
Conferentie: Naar een gemeenschappelijke gegevensruimte Europese Green Deal
Van 25 tot en met 29 oktober 2021 vond de online conferentie plaats ‘Towards a Common European Green Deal data space for environment and sustainability’, georganiseerd door het initiatief Inspire van de Europese Commissie (EC). Centraal stond het opzetten van een datasysteem dat kan bijdragen aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke vervoers- en energiesystemen, en van groenere en duurzamere steden.
Programma Inspire Conference 2021
Videoverslag Inspire Conference 2021 – Dag 1 t/m 4 (onder ‘Recordings’)
Videoverslag Inspire Conference 2021 – Dag 5
EPRS: Aanpassing gewenst van wetgeving nieuwe genoomtechnieken
Binnen en tussen de Europese Commissie, de Raad van de EU en het Europees Parlement wordt stevig gedebatteerd over de noodzaak, wenselijkheid en toelaatbaarheid van nieuwe genoomtechnieken (NGT’s) in planten, dieren en micro-organismen voor agrovoedingsdoeleinden en voor industriële en farmaceutische toepassingen. Uiteraard roeren ook het bedrijfsleven en ngo’s zich in dit debat. Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) beschrijft de discussies en constateert dat er aanwijzingen zijn dat de huidige wetgeving niet geschikt is voor sommige NGT’s en hun producten. In een brief aan de Tweede kamer zet minister Barbara Visser (I&W) uiteen wat de Nederlandse overheid doet om beleid en regelgeving voor de veiligheid van biotechnologie te vernieuwen.
Rapport EPRS (pdf)
Kamerbrief (docx)
Nieuwe wetgeving voor cyberbeveiliging van draadloze apparaten en producten
De Europese Commissie heeft nieuwe wettelijke vereisten opgesteld ter verbetering van de cyberbeveiliging van draadloze apparaten die in de EU op de markt zijn. De nieuwe eisen, die over twee maanden zouden moeten ingaan, hebben ook betrekking op bescherming van de privacy en persoonsgegevens van burgers, het tegengaan van financiële fraude en het veerkrachtiger maken van communicatienetwerken.
Nieuwsbericht EC
Q&A – EC
Nieuwe regelgeving (pdf)
Impact assessment report (pdf)
Hackers te huur: Het transformerende landschap van cyberhacking
Volgens het laatste ENISA Threat Landscape rapport, uitgebracht door het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging, is cybercriminaliteit het afgelopen jaar sterk toegenomen, met name door ransomware, malware en cryptojacking. Daarbij worden de aanvallen steeds geavanceerder, complexer en meer impactvol. Bij het bestrijden moet in het bijzonder worden gelet op: door de staat gesponsorde actoren, cybercriminelen, hacktivisten en het nieuwe verschijnsel ‘hackers te huur’.
Nieuwsbericht ENISA
ENISA Threat Landscape 2021 (pdf)
Hoe het hoger onderwijs kan bijdragen aan slimme specialisatie van EU-regio’s
Slimme specialisatie, het voortbouwen op sterke punten van regio’s, is een belangrijke invalshoek van het Europese cohesiebeleid. Tegelijkertijd willen veel universiteiten en hogescholen hun rol in hun regio versterken op het raakvlak van onderzoek, onderwijs en innovatie. Dat kan dus goed samengaan. Een handboek van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie zet uiteen hoe instellingen uit het hoger onderwijs hierbij te werk zouden moeten gaan. Op de World Cities Day 2021 benadrukte de organisatie van Europese onderzoeksuniversiteiten LERU de rol die universiteiten kunnen spelen bij de “totstandbrenging van duurzamere, klimaatbestendiger samenlevingen”.
Rapport JRC
Nieuwsbericht LERU
Verklaring LERU (pdf)
VK: Innovatie-spillovers vanuit het wetenschappelijk systeem
Kennisoverdracht vanuit de wetenschap naar bedrijven is een belangrijke manier om innovatie te bevorderen. Daar bracht de AWTI vorige week nog een advies over uit. Maar die kennisoverdracht verloopt niet altijd rechtstreeks, laat onderzoek van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) zien. Er is ook sprake van spillovers: academische kennis die door bedrijven aan elkaar wordt doorgegeven, binnen sectoren of binnen productiekolommen. Dat gebeurt in bepaalde sectoren (machinebouw, elektrische voorzieningen e.d.) meer dan in andere.
Rapport ERC
VK: Bedrijfsleven ziet grote mogelijkheden voor kwantumtechnologie
Van 25 tot 29 oktober organiseerde techUK de Quantum Commercialisation Week, met elke dag een ander thema: grondslagen voor een Britse kwantumeconomie, kwantumvaardigheden, kwantum en duurzaamheid, de relatie van kwantum met cloud, AI High Performance Computing (HPC), en kwantum en veiligheid. In totaal verschenen 24 artikelen over deze onderwerpen.
Artikelen techUK