Europese Raad pleit voor hogere investeringen in O&I
De Europese Raad wil dat drie procent van het Europese bbp wordt geïnvesteerd in onderzoek en innovatie (O&I). Dat schrijft Neth-ER in een artikel over de meest recente conclusies van de Europese Raad. Momenteel wordt 2,3 procent van het Europese bbp geïnvesteerd in O&I. De verhoogde investeringen moeten een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige Europese markt en een versterking van het concurrentievermogen. Verder heeft de Raad ook aanbevelingen gedaan op het gebied van digitalisering, vaardigheden en het Europees industriebeleid. Hier wordt onder andere gesteld dat de EU zich verder moet ontwikkelen op het gebied van digitale sectoren (zoals AI en kwantumtechnologie) en de ontwikkeling van vaardigheden.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europese Raad
544 miljoen euro voor ERC Advanced Grants 2022
De European Research Council (ERC) heeft 218 Advanced Grants voor een totaalbedrag van 544 miljoen euro toegekend aan ervaren onderzoekers. De definitieve lijst van geselecteerde kandidaten is nog voorlopig, omdat er onzekerheid is over de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk. Indien er geen akkoord komt over een associatie met Horizon Europe, dan kunnen Britse onderzoekers de beurs afslaan of meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wel geassocieerd is met het programma. Nederland staat met 14 beurzen op de 7e plaats. Dit is een flinke terugval ten opzichte van 2021, toen Nederland met 28 van de 253 beurzen op de derde plaats eindigde.
Nieuwsbericht ERC
Artikel ERC
Artikel Cursor/HOP
1,2 miljard euro voor Europese defensie-O&O
De Europese Commissie heeft 1,2 miljard euro uitgetrokken voor het derde jaarlijkse werkprogramma van het Europees Defensiefonds (EDF). De projecten zijn voornamelijk gericht op de ontwikkeling van strategische defensievermogens en -technologieën. Daarnaast moeten de investeringen het concurrentievermogen van de industrie vergroten en een bijdrage leveren aan de interoperabiliteit binnen de EU. Met het derde werkprogramma is er sinds de inwerktreding van de EDF-verordening in mei 2021 meer dan 3 miljard euro beschikbaar gesteld voor het fonds.
Persbericht Europese Commissie
Verhoging budget Horizon Europe voor hernieuwbare energie en civiele veiligheid
Er komt in Horizon Europe meer geld beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van hernieuwbare energie en de ondersteuning van civiele veiligheid voor de samenleving. De Europese Commissie heeft hiervoor een wijziging van het werkprogramma voor 2023-2024 goedgekeurd. Het gaat onder andere om het bestrijden van online en offline haatzaaien en het ondersteunen van exploitanten van kritieke infrastructuur. “Het versterken van Europa's weerbaarheid en crisisparaatheid is van het allergrootste belang voor alle Europese burgers. We tonen onze inzet door € 50 miljoen extra te investeren in onderzoek en innovatie ter ondersteuning van de civiele veiligheid van de samenleving”, aldus Eurocommissaris Gabriel. Dankzij de nieuwste verhoging komt het totale budget van het werkprogramma 2023-2024 uit op meer dan 13,5 miljard euro.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Europese Commissie werkt aan competentiecentrum voor essentiële tech-octrooien
De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor de oprichting van een nieuwe eenheid binnen het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU dat zich moet concentreren op de transparantie van standaardoctrooien. Dat schrijft EURACTIV in een artikel na inzage in een conceptvoorstel. Naar verwachting wordt volgende maand de Verordening inzake essentiële standaardoctrooien gepresenteerd als onderdeel van een breder pakket maatregelen. Volgens het conceptvoorstel gaat het om een nieuw ‘competentiecentrum’ dat zich gaat richten op standaard essentiële octrooien (SEP): octrooien die betrekking hebben op technologieën die zijn opgenomen in formele internationale standaarden zoals 5G en het Internet of Things.
Artikel EURACTIV
ECIU pleit voor eenvoudigere en effectievere partnerschapsinitiatieven in Erasmus+
Het European Consortium of Innovative Universities (ECIU) wil dat Erasmus+ meer aandacht besteedt aan partnerschappen tussen onderwijsinstellingen en bedrijven, het ontwikkelen van vaardigheden en grotere flexibiliteit van de mobiliteit binnen het programma. Dat valt te lezen in een position paper van het consortium in aanloop naar de aanstaande evaluatie van het programma. ECIU vindt dat het voor partnerschappen te ingewikkeld is om te navigeren tussen de verschillende fondsen uit Europese en nationale programma’s, wat ten koste gaat van de ambities. Neth-ER heeft een artikel geschreven over het paper.
Publicatie ECIU
Artikel Neth-ER
Rapport: wetenschapsbeleid in de groene en digitale transitie
Science Europe heeft een rapport gepubliceerd over wetenschappelijk onderbouwde beleidsvorming en activiteiten voor de groene en digitale transities. Het rapport is gebaseerd op een enquête onder organisaties die lid zijn van Science Europe en bevat onder andere casestudy’s van wetenschappelijke projecten die hebben bijgedragen aan deze transities. De studie moet een bijdrage leveren aan het debat over een kader voor raakvlakken tussen wetenschap en beleid én hoe onderzoeksorganisaties dit kunnen ondersteunen.
Publicatie Science Europe
Onderzoek Europese Commissie: Joint European Degree biedt oplossing voor diverse uitdagingen
Een recent onderzoek van de Europese Commissie is zeer positief over de mogelijkheden van een Joint European Degree. Volgens het Directoraat Generaal voor Education and Culture van de Commissie (DG EAC) zou een Joint European Degree een oplossing kunnen bieden voor diverse uitdagingen, zoals kwaliteitsborging, accreditatie en de toekenning en uitvoering van gezamenlijke graden. Het rapport waarschuwt wel dat de politieke wil van de lidstaten een belangrijk criterium is voor een succesvolle implementatie. Neth-ER heeft een artikel geschreven over de belangrijkste conclusies uit het onderzoek.
Publicatie Europese Unie
Artikel Neth-ER
Akkoord over Europees verbod op vervuilende auto’s vanaf 2035
Er is een politiek akkoord over het EU-verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035. Zowel de Europese Raad als het Europees Parlement hebben de verordening goedgekeurd, waarmee een van de meest controversiële elementen van de Europese Green Deal is afgerond. Ook moeten nieuwe auto’s van 2030 tot 2034 al een CO2-emissiereductie van 55% realiseren ten opzichte van 2021. “De richting is duidelijk: in 2035 moeten nieuwe auto’s en bestelwagens emissievrij zijn. Het levert een grote bijdrage aan klimaatneutraliteit tegen 2050 en is een belangrijk onderdeel van de EU Green Deal”, aldus Eurocommissaris in een tweet over het akkoord.
Artikel EURACTIV
Tweet Frans Timmermans
Toenemende geopolitieke spanningen compliceren onderhandelingen Horizon Europe
Geopolitieke spanningen maken onderhandelingen over associatie met Horizon Europe ingewikkelder, schrijft Science Business. Enerzijds hebben de toenemende geopolitieke spanningen gezorgd dat meer landen zich willen aansluiten bij het programma, anderzijds vormen de strengere Europese regels en ambities (zoals op het gebied van Europese strategische autonomie) een obstakel voor landen buiten de EU. Tijdens een rondetafelgesprek van Science Business hebben bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de Israëlische en Zwitserse regeringen hun bezorgdheid geuit over regels van de Commissie die hun potentiële toegang tot onderzoeksprojecten op het gebied van kwantum- en ruimtetechnologieën beperkt.
Artikel Science Business
Europees Parlement en Europese Raad verhogen ambities voor hernieuwbare energie
Tegen 2030 moet minstens 42,5% van de totale energieconsumptie van de EU afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen. Dat hebben het Europees Parlement en de Europese Raad afgesproken in een akkoord over een herziening van de richtlijn Hernieuwbare Energie. De herziening bevat diverse maatregelen om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren, zoals verplichte doelen voor lidstaten en vereenvoudigde procedures voor vergunningen. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen voor de transportsector verminderen met 14,5%.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Europese kennisinstellingen en bedrijven willen meer dan 500.000 mensen opleiden in deep tech
Het European Institute of Innovation & Technology (EIT) heeft toezeggingen gehad van diverse kennisinstellingen en bedrijven om samen te werken aan het Deep Tech Talent Initiative om 500.000 Europeanen op te leiden. Zo heeft bijvoorbeeld JA Europe, een grote aanbieder van onderwijsprogramma’s, aangegeven tegen 2025 390.000 mensen op te willen leiden en gaat Intel Corporation beproefde trainingsprogramma’s creëren op onder andere het gebied van AI-technologie. “De EIT-gemeenschap heeft opnieuw laten zien dat zij ongelooflijk goed in staat is om silo's te doorbreken en nieuwe partnerschappen aan te gaan! Dat is de kracht van ons unieke model, dat vernieuwers verenigt die een rol willen spelen in een duurzamere toekomst”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Nieuwsbericht EIT
Spanje experimenteert met flexibele financieringsregeling voor onderzoekers
Spanje werkt aan een nieuw financieringsprogramma voor wetenschap, waarbij onderzoekers voor vier jaar stabiele financiering ontvangen om nieuwe ideeën te verkennen en capaciteit op te bouwen zonder gebonden te zijn aan specifieke projecten. Dat schrijft Science Business in een artikel over het Fortalece programma. Het pilotprogramma gaat beginnen met een budget van 30 miljoen euro, maar kan bij goede resultaten oplopen tot 700 miljoen euro per jaar. "Op deze manier anticiperen we op financiering voor de behoeften van de onderzoekers zelf en laten we creativiteit toe zodat ze hun onderzoekslijnen kunnen aanpassen aan nieuwe ideeën binnen de evolutie van de stand van de wetenschap", aldus Diana Morant, de Spaanse minister van Wetenschap.
Artikel Science Business