Academische vrijheid afgenomen in meer dan 22 landen
In het afgelopen decennium is de academische vrijheid afgenomen in meer dan 22 landen, die samen meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Dat stellen onderzoekers van het Duitse Friedrich- Alexander-Universität Instituut voor Politieke Wetenschappen en het Zweedse V-Dem Instituut in de Academic Freedom Index: Update 2023 (AFI). Slechts 0,7% van de wereldbevolking woont in de vijf kleine landen waar de academische vrijheid is toegenomen. Katrin Kinzelbach, één van de twee hoofdonderzoekers van de AFI, noemt de bevindingen van het onderzoek alarmerend. “Van autocratieën zoals China, steeds autoritairder wordende landen zoals India tot volwaardige democratieën zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, we vonden meetbare afnamen in academische vrijheid”, aldus Kinzelbach in University World News. In het artikel worden de uitkomsten van de AFI uitgebreid met de onderzoekers besproken.
Artikel University World News
Publicatie Academic Freedom Index
Voorzitter Britse wetenschapscommissie pleit voor snelle Horizon-onderhandelingen
De voorzitter van de wetenschappelijke commissie in het Britse Lagerhuis Greg Clark heeft de Britse regering en de Europese Commissie opgeroepen om de onderhandelingen over Horizon Europe te versnellen, schrijft Science Business. "Ik zou er bij de Europese Commissie en de regering op willen aandringen om deze besprekingen onverwijld te beginnen en af te ronden, die moeten gaan over welke waarde voor het VK beschikbaar blijft in de resterende jaren van het programma", aldus Clark in een verklaring over de voorjaarsbegroting. Daarnaast heeft Clark ook vragen gesteld over de plannen van de regering met de 1,6 miljard pond die aanvankelijk gereserveerd was voor de bijdrage aan Horizon Europe, maar in februari is teruggestort naar de schatkist.
Artikel Science Business
Meer aandacht voor wetenschap en technologie op Chinese nationale agenda
Tijdens de jaarliijkse bijeenkomsten van het Nationaal Volkscongres en het politieke adviesorgaan CPPCC was veel aandacht voor het wetenschaps- en technologiebeleid van het land. Nature schrijft dat diverse regeringsfunctionarissen benadrukten dat wetenschap en technologie de drijvende krachten zijn achter de inspanningen van China om zelfredzaamheid en hoogwaardige ontwikkeling te bereiken. In de aangekondigde veranderingen zit onder andere het plan om een orgaan op hoog niveau op te richten om toezicht te houden op de wetenschappelijke en technologische inspanningen in China. Daarnaast wees de nieuwe premier Li Qiang tijdens een persconferentie op het belang van wetenschappelijke en technologische innovatie en de overgang naar een groenere economie.
Artikel Nature
NASA onthult budgetplan van ruim 27 miljard dollar
NASA heeft een budget van 27,2 miljard dollar aangevraagd voor 2024, een stijging van 7,1% ten opzichte van het budget voor 2023. “Dit budgetverzoek verhoogt de financiering in het hele NASA-missiedirectoraat en bevordert het leiderschap van de VS op het gebied van verkenning, wetenschap en technologische innovatie in de luchtvaart en de ruimte”, aldus Associate Administrator van NASA Bob Cabana tijdens een persconferentie. Het voorgestelde plan bevat onder andere 8,2 miljard voor wetenschappelijk onderzoek, 1,39 miljard voor de ontwikkeling van geavanceerde ruimtetechnologieën en 4,5 miljard voor huidige en toekomstige ruimteoperaties. In een artikel van Nextgov is een overzicht geschetst van de plannen.
Artikel NextGov
Wat zijn de consequenties van de Silicon Valley Bank crash voor wetenschaps- en techbedrijven?
Heeft de crash van de Silicon Valley Bank negatieve gevolgen voor toekomstige investeringen in kleine techbedrijven? Dat onderzoekt Nature in een artikel met enkele betrokken ondernemers en investeerders. Volgens Nature zou de crash enerzijds kunnen leiden tot terughoudendheid bij investeerders en vertraging in de groeiplannen van start-ups. Tegelijkertijd is er ook optimisme, omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse Inflation Reduction Act investeringen in innovatieve bedrijven stimuleert.
Artikel Nature
Amerikanen lanceren eerste laserenergie-experiment in de ruimte
Het Amerikaanse Naval Research Laboratory heeft de Space Wireless Energy Laser Link (SWELL) gelanceerd, schrijft Nextgov. Het experiment heeft als doel om gegevens te verzamelen tijdens een ‘power beaming link in space conditions’. In een persbericht valt te lezen dat ‘power beaming’ een manier is om energie af te leveren in de vorm van elektromagnetische golven waarvoor geen massa ernaast hoeft te worden getransporteerd, zodat energie vrijwel onmiddellijk verzonden kan worden. Deze methode is op de grond haalbaar gebleken en wordt via het experiment in de ruimte getest. "Met dit bescheiden experiment zullen we de belangrijkste aandachtsgebieden identificeren voor het ontwikkelen van verbindingen met meer kracht en langere afstanden voor de ruimte", aldus Paul Jaffe, hoofdonderzoeker van SWELL.
Artikel NextGov
Nature: hoe kijkt de wetenschap naar de komst van GPT-4?
Hoewel onderzoekers enthousiast zijn over de komst van GPT-4, heerst er frustratie over het feit dat er weinig bekend is over de onderliggende technologie. Dat schrijft Nature over de komst van de nieuwste versie van de populaire chatbot ChatGPT. Volgens het AI-bedrijf OpenAI zou GPT-4 grote verbeteringen bevatten ten opzichte van de vorige versie van ChatGPT, waaronder het vermogen om naast tekst ook afbeeldingen te verwerken. Volgens Nature is er echter bezorgdheid in de onderzoeksgemeenschap over de geheimzinnigheid over hoe en met welke data het model wordt getraind en hoe het werkt. "Al deze closed-source modellen zijn in wezen doodlopende wegen in de wetenschap. Ze [OpenAI] kunnen blijven voortbouwen op hun onderzoek, maar voor de gemeenschap als geheel is het een doodlopende weg”, aldus onderzoeker Sasha Luccioni. Onderzoeker en ‘red-teamer’ (iemand die betaald wordt om het platform te testen om te proberen het iets slechts te laten doen) Andrew White begrijpt de zorgen, maar verwacht dat GPT-4 en zijn opvolgers de wetenschap zullen opschudden. "Ik denk dat het een enorme infrastructuurverandering in de wetenschap gaat worden, bijna zoals internet een grote verandering was”, aldus White.
Artikel Nature
Denktank: zorgen over generatieve AI en intellectueel eigendom zijn misplaatst
Critici die beweren dat generatieve AI een ernstige bedreiging vormt voor content creators hebben ongelijk, stelt de denktank Information Technology & Innovation Foundation (ITIF) in een publicatie. Volgens de denktank mogen generatieve AI-modellen niet worden vrijgesteld van het naleven van intellectuele eigendomsrechten, maar mogen ze evenmin aan een hogere norm worden gehouden dan menselijke makers. In het rapport worden vijf van de meest voorkomende argumenten over hoe generatieve AI makers benadeelt weerlegd en aanbevelingen gedaan om schadelijke activiteiten tegen te gaan.
Publicatie ITIF