Open Education Global 21 Conference
Deze week vindt online de OE Global 2021 Conference plaats, waarbij OE staat voor Open education. Eén van de presentaties gaat over het verbinden van open education met open science, open access en open data. Een opvallende bevinding uit Nederland is dat de aanbevelingen van de UNESCO over deze onderwerpen grote gelijkenis vertonen, maar dat in de praktijk de implementatie van open education resources (OER) vrijwel los staat van die van open science, access en data.
Website OE Global 21
Presentatie NL onderzoekers (YouTube)
WIPO: Coronacrisis heeft innovatie niet gehinderd
Volgens de bevindingen van de laatste Global Innovation Index (GII) van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) hebben overheden en ondernemingen in grote delen van de wereld hun investeringen in innovatie in stand gehouden of zelfs opgevoerd. WIPO had een verlaging van het aantal octrooiaanvragen verwacht. De cijfers betekenen volgens WIPO “dat veel overheden en ondernemingen erkennen dat nieuwe ideeën van cruciaal belang zijn om de pandemie te boven te komen.” Zuid-Korea is op de GII gestegen van de tiende naar de vijfde plaats. Nederland daalde van 5 naar 6. Op plaats 1 tot en met 4 staan Zwitserland, Zweden, de VS en het VK.
Persbericht WIPO
WIPO Global Innovation Index 2021 (pdf)
Belangrijkste bevindingen WIPO (YouTube)
OESO: Italiaanse ervaringen met datagestuurde regelgeving
Overal ter wereld experimenteren regelgevende instanties met datagestuurde instrumenten om regels op een meer flexibele en doelgerichte manier toe te passen en te handhaven. Een rapport van de OESO onderzoekt hoe dit in Italië heeft uitgepakt. Het eindrapport biedt inzicht in de achtergrondprocessen en -structuren die nodig zijn voor het gebruik van digitale instrumenten in voorspellende modellen, risicoanalyses en classificaties. Het belicht ook de uitdagingen die dergelijke tools met zich meebrengen.
Rapport OESO
Trends in kunstmatige intelligentie en voorspellingen voor 2022
Een artikel van Analytics Insight bespreekt de belangrijkste trends in AI- en machine-learningtechnologie voor 2022. Het gaat onder andere om hyperautomatisering met behulp van AI, het gebruik van AI in cybersecurity, het gebruik van AI voor prognoses en analyses van bedrijfsactiviteiten en AI als bron van Augmented Intelligence.
Artikel Analytics Insight
Het menselijk kapitaal achter AI: welke vaardigheden zijn nodig?
Vaardigheden met betrekking tot de open source programmeersoftware Python en machine learning zijn ‘must-haves’ voor banen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat concludeert een OESO-analyse van online vacatures. Ook sociaal-emotionele vaardigheden en vaardigheden met betrekking tot programmering, beheer van big data en gegevensanalyse worden (wereldwijd) steeds belangrijker.
Artikel OESO
VN-topvrouw roept op tot moratorium AI-instrumenten die mensenrechten schenden
De snelle evolutie van op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologieën en hun adoptie door bedrijven en regeringen hebben de inspanningen om ze aan de mensenrechtennormen te houden ingehaald. Daarvoor waarschuwt Michelle Bachelet, de VN-commissaris voor de mensenrechten. Ze roept op tot een moratorium op kunstmatige-intelligentiesystemen die de mensenrechten in gevaar kunnen brengen, in ieder geval totdat er internationaal sterkere waarborgen zijn ingevoerd. Mogelijk kunnen die er snel komen. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), ‘s werelds grootste technische beroepsorganisatie die zich wijdt aan het bevorderen van technologie voor de mensheid, presenteerde vorige week een ‘Standard Model Process for Addressing Ethical Concerns During System Design’. Dat biedt in ieder geval een methodologie voor het analyseren van menselijke en sociale waarden die relevant zijn voor een ethische systeemengineering. Eerder publiceerde IEEE al de ‘Ethics Certification Program for Autonomous and Intelligent Systems’ (ECPAIS).
Nieuwsbericht The Washington Post
Nieuwsbericht BusinessWire
Nieuwsbericht IEEE
Tweede internationale AI Beleidsconferentie
Op 14 en 15 september vond de tweede AI Policy Conference plaats, georganiseerd door RegHorizon en het Center for Law and Economics van ETH Zurich- en daarvan verschijnt nu een verslag. Beleidsmakers, academici, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bespraken hier de uitdagingen die AI-technologieën met zich meebrengen. Ze bespraken ook mogelijke beleidsoplossingen om de uitdagingen aan te pakken.
Aankondiging Conferentie
Videoverslagen Conferentie (YouTube; eerste 15 video’s)
OESO: Mix van beleidsinterventies nodig om breedband-innovatie tot bloei te brengen
Een rapport van de OESO analyseert welke ontwikkelingen zich de afgelopen twintig jaar op het gebied van breedband hebben voorgedaan. Eén van de lessen is dat de uitrol van breedband niet volledig aan de markt moet worden overgelaten. Dan komen er altijd gaten in de dekking. Ook komen dan lang niet alle technologische ontwikkelingen tot bloei die breedband mogelijk maakt. Een mix van overheidsmaatregelen is nodig om het systeem van aanbod, gebruik en vraag naar breedband te optimaliseren.
Rapport OESO
Geopolitieke spanningen rond militaire samenwerking en technologie in Westen
Australië, het VK en de VS sloten twee weken geleden een deal om nauwer militair te gaan samenwerken. Deze zou vooral bedoeld zijn om meer kennis, technologie en informatie met elkaar te delen, maar het feitelijke doel is, volgens diverse media, de opmars van China in de Aziatisch-Pacifische regio te stuiten. De eerste concrete afspraak was dat Australië af zou zien van de aankoop van een serie onderzeeërs uit de EU en, in plaats daarvan, deze koopt in de VS. Frankrijk, dat de opdracht hiervoor dacht binnen te hebben, reageerde boos. De EU stelde zich achter Frankrijk op. Artikelen van The Real Preneur en Politico (2x) beschrijven de ontwikkelingen en de geopolitieke spanningen die zijn ontstaan. Ze constateren dat het in één keer duidelijk is geworden dat de EU en de VS iets heel anders verstaan onder het begrip ‘strategische autonomie’.
Nieuwsbericht NU.nl
Nieuwsbericht France24
Artikel The Real Preneur
Artikel Politico – 1
Artikel Politico – 2
China: Algemeen verbod op cryptocurrencies
Tien Chinese agentschappen, waaronder de centrale bank, financiële, effecten- en valutaregulatoren, hebben beloofd om met de regering samen te werken tegen het gebruik van, en de handel in digitale valuta. Dat meldt Reuters. Cryptocurrencies worden voortaan als illegaal beschouwd. Volgens de Amerikaanse denktank ITIF willen de Chinese autoriteiten met het verbieden van bestaande cryptocurrencies de concurrentie voor de digitale yuen, die in voorbereiding is, vroegtijdig uitschakelen.
Nieuwsbericht Reuters
Artikel ITIF
Japan: Beschrijving van het wetenschaps- en technologiebeleid
Een artikel van Open Access Government brengt het wetenschaps- en technologiebeleid in Japan in kaart. Een grote rol hierin speelt het Basisplan Wetenschap en Technologie, dat elke vijf jaar wordt bijgewerkt. Human resources spelen een grote rol in het r&d-beleid, mede omdat de Japanse bevolking krimpt. Er is een HR-ontwikkelingsplan voor bijna de hele bevolking, van kinderen tot technici en academici.
Artikel Open Access Government
Rusland: Militaire macht groeit dankzij onderzoek naar geavanceerde technologieën
Militaire technologische innovatie, bijvoorbeeld met behulp van AI, opent voor Rusland nieuwe manieren van oorlogvoering. Dat constateert een onderzoek van het Britse Chatham House. Volgens de denktank bieden nieuwe technologieën Rusland voordelen die machtiger concurrenten niet hebben.
Nieuwsbericht Chatham House
Rapport Chatham House (pdf)
VS: President benoemt leden Raad van Adviseurs voor Wetenschap en Technologie
President Biden heeft 30 leden benoemd voor zijn President’s Council of Advisors on Science and Technology (PCAST). PCAST, een rechtstreekse afstammeling van het wetenschappelijk adviescomité dat president Dwight D. Eisenhower in 1957 oprichtte in de weken na de lancering van de Russische Spoetnik, gaat de president en het Witte Huis aanbevelingen doen inzake wetenschap, technologie en innovatiebeleid.
Nieuwsbericht Het Witte Huis
Nieuwsbericht NextGov
Opinie: VS moet vasthouden aan voortvarend federaal technologie‑ en innovatiebeleid
Innovatie floreert van oudsher in de VS dankzij goede beleidsbeslissingen op federaal niveau, stelt het rapport ‘Sharpening the Edge: The State Of the Digital Innovation Economy’ van het Data Catalyst Institute. Om voorop te blijven lopen op het gebied van digitale innovatie zijn opnieuw goed doordachte beleidsmaatregelen nodig, zoals het stimuleren van Amerikaans technologietalent, het uitbreiden van de belastingvoordelen voor onderzoek door kleine bedrijven, het verhogen van de federale uitgaven voor toegepast technologisch onderzoek, en het verbeteren van de toegang tot kapitaal voor kleine ondernemers in een achterstandspositie.
Nieuwsbericht Data Catalyst Institute
Rapport Data Catalyst Institute
Voortdurende strijd VS-China
Een groep voormalige topambtenaren van de Nationale Veiligheid heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen om voorgenomen antitrustwetsvoorstellen tegen techreuzen aan een extra onderzoek te onderwerpen. Ze zouden, volgens hen, Amerikaanse bedrijven schaden en China de overhand geven in de techwedloop.
Nieuwsbericht The Hill
Brief Voormalige nationale-veiligheidsfunctionarissen
VS: Maatregelen tegen ransomware-aanvallers en witwassers illegale winsten
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft maatregelen aangekondigd tegen criminele netwerken die bedrijven en organisaties hacken en losgeld eisen, en tegen cryptovalutahandelaars die dit geld helpen witwassen. Het eerste doelwit is de crytovalutahandelaar SUEX uit Tsjechië. Daarnaast presenteerde het ministerie van Financiën maatregelen om te bevorderen dat de particuliere sector zichzelf beter beveiligt tegen hackers en meer gaat rapporteren over incidenten en betalingen van losgeld.
Nieuwsbericht Amerikaanse overheid
Updated Advisory on Potential Sanctions Risks for Facilitating Ransomware Payments (pdf)
Website Stop Ransomware – Amerikaanse overheid
Nieuwsbericht NextGov