Raad van EU eens over Pact voor onderzoek en innovatie en aansturing ERA
De Raad van de EU heeft een aanbeveling over ‘Een Pact voor onderzoek en innovatie in Europa’ (Pact voor O&I) aangenomen en een bestuursmodel voor de Europese Onderzoeksruimte (European Research Area, ERA) vastgesteld. Doelen die met de beslissingen worden beoogd, zijn onder meer: het bevorderen van vrijheid van wetenschappelijk onderzoek, vrij verkeer van onderzoekers en kennis, open wetenschap, leiderschap en excellentie van de EU op wetenschappelijk gebied, en betrokkenheid van alle Europese regio’s en burgers. De Europese Commissie (EC) is verheugd met de besluiten van de Raad.
Nieuwsbericht Raad
Persconferentie Raad
Aanbeveling Pact voor O&I – Raad (pdf)
Conclusies bestuursmodel ERA – Raad (pdf)
Voorstel Pact voor O&I – EC (pdf; juli 2021)
Nieuwsbericht EC
Europese Commissie en lidstaten richten Forum voor Innovatiebeleid op
De Europese Commissie gaat, samen met de lidstaten, een forum oprichten in het kader van de Europese Innovatieraad (European Innovation Council, EIC). Het EIC-forum zal nagaan hoe de EU haar innovatiebeleid moet vormgeven om de werkgelegenheid te stimuleren, vorm te geven aan een duurzaam en veerkrachtig herstel van de pandemie, en te zorgen voor strategische soevereiniteit bij de digitale en groene transitie. Het belangrijkste onderwerp waarover het forum moet nadenken, is de financiering van scale-ups.
Nieuwsbericht Science|Business
Hernieuwde aandacht voor genderongelijkheid in onderzoek en innovatie
De EU-lidstaten hebben zich opnieuw verbonden aan verbetering van gendergelijkheid in onderzoek en innovatie. Ze namen daarover op 26 november de Verklaring van Ljubljana aan. De stap komt na de bekendwording van het rapport She Figures 2021 van de Europese Commissie (EC). Dit laat zien dat de genderkloof in opleidingsniveau kleiner wordt, maar vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in onderzoeks- en innovatiecarrières.
Persbericht Sloveens Voorzitterschap van de EU
Verklaring van Ljubljana (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Persbericht EC
Rapport EC
Europees Parlement vraagt om toekomstbestendig farmaceutisch EU-beleid
Tijdens zijn plenaire sessie op 25 november in Straatsburg heeft het Europees Parlement (EP) een aantal aanbevelingen op een rij gezet voor nieuwe EU-wetgeving voor de farmaceutische sector. Tot de belangrijkste aanbevelingen behoren aanpakken van de onderliggende oorzaken van geneesmiddelentekorten, zorgen dat patiënten toegang hebben tot veilige, betaalbare en doeltreffende farmaceutische behandelingen, vergroten van de transparantie over prijzen en overheidsfinanciering van r&d, en versterken van de veerkracht van de productie en het aanbod van geneesmiddelen in de EU.
Nieuwsbericht EP
Resolutie EP
Europees Parlement wil strategie voor duurzame voorraden essentiële grondstoffen
Om digitaler, energie-efficiënter en meer klimaatneutraal te worden, heeft de EU meer essentiële grondstoffen (CRM’s) nodig, zoals lithium en cobalt. Dat is nodig om strategische sectoren te kunnen ontwikkelen, zoals die voor hernieuwbare energie, elektrische auto’s en digitale technologieën, aldus een initiatiefvoorstel van het Europees Parlement (EP). Het EP vraagt aan de Europese Commissie (EC) een uitgebreide strategie voor de zekerstelling van essentiële grondstoffen te formuleren. Voorafgaand aan de indiening van het voorstel, had de European Parliamentary Research Service (EPRS) een briefing over het onderwerp uitgebracht. Twee weken geleden bleek uit het Raw Materials Scoreboard van de EC nog dat de veerkracht en duurzaamheid van de grondstoffenvoorziening in de EU dringend moeten worden versterkt. Overigens werkt de EC al nauw samen aan de langetermijnvoorziening van zeldzame grondstoffen met de European Raw Materials Alliance (ERMA). Een artikel van DW gaat dieper in op hoe een gebrek aan essentiële grondstoffen de energietransitie in de EU zou kunnen frustreren.
Nieuwsbericht EP
Initiatiefvoorstel EP
Publicatie EPRS (pdf)
Nieuwsbericht EC (17 november 2021)
3rd Raw Materials Scoreboard
Nieuwsbericht ERMA
Artikel DW
Uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging in Europa aanpakken
Volgens Willem Jonker, ceo van EIT Digital, is de basisgedachte van cyberbeveiliging heel eenvoudig: zodra je een apparaat uitrust met software en je dat aansluit op een netwerk, creëer je een kwetsbaarheid. In een artikel van Innovation News Netwerk (INN) bespreekt hij de toenemende dreiging van inbreuken op de cyberbeveiliging in Europa, wat bedrijven kunnen doen om hun systemen en reputatie te beschermen, en hoe EIT Digital daarbij helpt.
Artikel INN
Digitale technologieën kunnen van grote waarde zijn voor bereiken klimaatdoelen
Digitale technologieën kunnen alle sectoren van de economie helpen groener te worden. Een rapport van Digital Europe schetst de mogelijkheden. Om die te verwezenlijken, zijn wel investeringen nodig en wetgeving die het mogelijk maakt dat digitale technologieën tot bloei komen. Europa moet daarom zijn digitaliseringsinspanningen opvoeren, bijvoorbeeld door stimulering van connectiviteit, vergemakkelijken van de toegang tot gegevens en verhoging van de financiering voor onderzoek en ontwikkeling.
Nieuwsbericht Digital Europe
Rapport (pdf)
Europese Commissie lanceert interregionaal investeringsinstrument voor innovatie
Het nieuwe EU-instrument voor interregionale innovatie-investeringen I3 is va start gegaan. De European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) gaat met dit instrument de komende zeven jaar 570 miljoen euro investeren in de commercialisering en opschaling van interregionale innovatieprojecten die passen in het beleid voor slimme specialisatie. Minstens de helft van het budget gaat naar minder ontwikkelde regio’s.
Nieuwsbericht EISMEA
Website Interregional Innovation Investments (I3)
Webinar: Het nieuwe EU-beleid voor het arctisch gebied en onderzoek en innovatie
EU-PolarNet, de European Polar Board (EPB) en de EU Polar Cluster hebben een webinar gehouden over het nieuwe beleid van de EU voor de Noordpool en de gevolgen daarvan voor onderzoek en innovatie. Welke veranderingen zijn momenteel gaande in het arctisch gebied en hoe kunnen onderzoeks‑ en innovatieprojecten bijdragen aan het oplossen van problemen en het benutten van kansen?
Videoverslag Webinar
EU-beleid voor het arctisch gebied (pdf; oktober 2021)
The Economist: Het nieuwe tijdperk van durfkapitaal in Europa
De Europese startup-scene bruist als nooit tevoren, aldus The Economist. Twee correspondenten van het medium spreken met ervaren durfinvesteerders, nieuwkomers en oprichters om uit te vinden of de gefinancierde innovatie de risico’s waard is.
Podcast The Economist
België: Vlaamse overheid gaat data burgers veiliger opslaan
Vlaanderen gaat de data van de burgers op een veiligere manier opslaan, met behulp van een eigen Datanutsbedrijf. Dat zal voor de beveiliging de Solid-standaard gebruiken, ontwikkeld door Tim Berners-Lee, de grondlegger van het internet. Het Datanutsbedrijf moet het vertrouwen van burgers en bedrijven in het delen van data bevorderen en data waardevoller en vindbaarder maken, meldt Vlaams minister-president Jan Jambon.
Beslissing Vlaamse Regering (incl. 5 documenten)
Website Het Vlaams Datanutsbedrijf
Informatie Solid ecosysteem
Nieuwsbericht Knack
Duitsland: Meer r&d, meer vaste aanstellingen in wetenschap en meer investeringen in klimaat en digitaal
Duitsland zal in 2025 3,5 procent van het bbp investeren in onderzoek en innovatie. Dat blijkt uit het coalitieakkoord van de nieuwe Duitse regering. Daarin staat ook dat de nieuwe coalitie wil inzetten op betere arbeidsvoorwaarden en meer vaste aanstellingen voor medewerkers van universiteiten, en op zowel academische vrijheid als wetenschappelijke samenwerking met China, aldus een bericht van ScienceGuide. De nieuwe regering gaat verder fors investeren in klimaatbeleid, digitalisering en e-mobiliteit, meldt DW. En er komt een verbod op het gebruik van biometrische identificatietechnologieën, zoals gezichtsherkenning, in openbare ruimten, meldt Politico.
Duits Regeerakkoord (pdf)
Nieuwsbericht ScienceGuide
Nieuwsbericht DW
Nieuwsbericht Politico
VK: Britse regering legt uit hoe ze waarde van data in economie wil ontsluiten
De Britse regering heeft een beleidsbrief gepubliceerd voor de uitvoering van “missie 1” van de nationale datastrategie: Het ontsluiten van de waarde van data in de gehele economie. Met de strategie wil de regering belemmeringen wegnemen die bij een grote groep organisaties bestaan, zoals het gebrek aan kennis en het ontbreken van stimulansen om gegevens te delen.
Beleidsbrief Britse overheid
VK: Cloud Week 2021
TechUK organiseerde vorige week een Cloud Week met nieuws, standpunten en inzichten uit de technologiesector over wat de volgende generatie ‘cloud computing’ in het VK mogelijk zal maken. Ook kwamen de belangrijkste uitdagingen aan bod die het VK zouden kunnen belemmeren bij het leveren van cloud-gebaseerde innovatie. Over de onderwerpen verschenen 35 artikelen.
Artikelen Cloud Week