EU Knowledge Valorisation Platform gelanceerd
De Europese Commissie (EC) heeft een EU Knowledge Valorisation Platform opgericht. Het gaat om een interactieve digitale ruimte voor samenwerking over de binnengrenzen van de EU heen, bedoeld om de kennis en acceptatie van onderzoeksresultaten in de samenleving en de economie te verbeteren. De oprichting van het platform is een actie in het kader van de nieuwe Europese onderzoeksruimte (ERA). Op de Europese Onderzoeks‑ en Innovatiedagen herhaalde Karen Maex, rector van de Universiteit van Amsterdam, haar pleidooi voor aanvullende regelgeving om kennisuitwisseling binnen de EU te bevorderen. Daarover bericht Science|Business. Volgens Maex zullen zonder extra regels nationale belemmeringen de kennisdeling binnen de EU blijven dwarsbomen.
Nieuwsbericht EC
Website Knowledge Valorisation Platform
Nieuwsbericht Science|Business
‘Innovatiecohesie’ is nieuwe route om Oost-Westkloof in EU te overbruggen
Een ander verhaal en een verenigd front moeten een einde maken aan de verschillen tussen het oosten en westen van de EU op het gebied van wetenschap en innovatie, aldus eurocommissaris Mariya Gabriel (Onderzoek). Daarom spreekt de EU niet langer over het overbruggen van de kenniskloof, maar over het bevorderen van ‘innovatiecohesie’. Belanghebbenden denken dat bindende nationale streefcijfers voor r&d-uitgaven in Oost-Europa veel belangrijker zijn.
Nieuwsbericht Science|Business
Opinie: “Echt meer geld nodig voor ERC-beurzen”
Het slagingspercentage voor ‘advanced grants’-aanvragen van de Europese Onderzoeksraad (ERC) was afgelopen jaar lager dan ooit: 8 procent. Er was zelfs niet genoeg geld om alle aanvragen met de kwalificatie ‘uitstekend’ te honoreren. Professor Nektarios Tavernarakis, vice-voorzitter van de ERC, noemt de ontwikkeling “behoorlijk ontmoedigend voor wetenschappers.” Er zou, volgens hem, veel meer geld moeten komen om alle goede aanvragen te kunnen honoreren en zo de kennispositie van de EU te handhaven.
Artikel University World News
Advies over de monitoring van onderzoekspartnerschappen
De onafhankelijke Expert Group on support for the Strategic Coordinating Process for Partnerships doet de Commissie elf aanbevelingen voor het monitoren van Europese onderzoekspartnerschappen. De monitoring moet, volgens de negen experts gestoeld worden op zes thema’s: additionaliteit, synergieën, strategische richting, internationale zichtbaarheid en positionering, transparantie en openheid, en samenhang.
Nieuwsbericht Neth-ER
Rapport EU
Burgerwetenschap voor beleid
De privémening van individuele burgers is doorgaans geen goede grond voor beleid. Maar als burgers meewerken aan wetenschappelijke of technologische projecten, of hun eigen projecten opzetten, kunnen de resultaten daarvan wél heel interessant zijn. Over dit concept werd uitgebreid gesproken op de online bijeenkomst ‘Citizen Science for Policy across Europe’ van de European Citizen Science Association (ECSA). De bijeenkomst was georganiseerd ter gelegenheid van een nieuwe publicatie van ECSA: ‘Future Directions for Citizen Science and Public Policy’. Dit noemt tal van voorbeelden van burgerwetenschap in bijvoorbeeld de gezondheids‑, milieu en sociale domein of in de data-economie.
Videoverslag bijeenkomst ECSA
Boek ECSA (pdf)
Europese Commissie wil Joint Cyber Unit oprichten
De Europese Commissie (EC) heeft haar visie gepresenteerd op de bestrijding van het stijgende aantal serieuze cyberincidenten in de EU, waardoor de openbare diensten, het bedrijfsleven en burgers in de hele EU worden getroffen. Volgens de Commissie is er grote behoefte aan een geavanceerde en gecoördineerde respons door een nieuwe, gezamenlijke cybereenheid. Op het Global Forum on Digital Security for Prosperity van de OESO, gehouden van 7 tot 9 juni jl, werd uitgebreid gesproken over hoe de westerse wereld haar cyberveiligheid zou moeten organiseren. (Zie ook: ‘VS: Opstellen van federale cyberbeveiligingsnormen zal niet eenvoudig zijn’, onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Nieuwsbericht EC
Factsheet Joint Cyber Unit – EC (pdf)
Eerste uitvoeringsverslag cyberbeveiligingsstrategie EC (pdf)
Vijfde voortgangsverslag bestrijding hybride bedreigingen (pdf)
Videoverslagen OESO-Conferentie
Nationale AI-strategieën in Europa
Het EU-initiatief AI Watch en het AI Policy Observatory van de OESO organiseerden vorige week een webinar naar aanleiding van twee rapporten over de nationale ontwikkelingen inzake het beleid rond kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat om de (in eerdere alerts al besproken) rapporten ‘National Strategies on Artificial Intelligence: A European Perspective’’ van AI Watch en ‘State of Implementation of the OECD AI Principles: Insights from National AI Policies’ van de OESO. Aan bod komen onderwerpen als vaardigheden, ethiek, gegevensbescherming, onderzoek en innovatie.
Videoverslag Webinar
Rapport AI Watch (pdf)
Rapport OESO
Opinie: Open data reguleren via contracten, niet met wetten op hoofdlijnen
De manier waarop de EU de markt van persoonlijke data wil reguleren met wetgeving op hoofdlijnen deugt niet, aldus een artikel van CMS Law-Now. Voor dataverzamelaars en ‑gebruikers biedt het systeem te weinig houvast en voor mensen die het verzamelen en gebruiken van hun data willen betwisten, is een rechtsgang te complex en tijdrovend. Het artikel pleit voor een systeem van contractuele regelingen met technologische toegangscontroles. In zo’n systeem kunnen bedrijven die gegevens verzamelen en gebruiken, makkelijker vertrouwen opbouwen bij het publiek. Over laatstgenoemd onderwerp gaat ook een artikel van Raconteur. Een voorafgaand artikel in CMS Law-Now gaat over de bescherming van niet-persoonlijke data.
Artikel CMS Law-Now – 2
Artikel Raconteur
Artikel CMS Law-Now – 1
Gegevensbeschermingsautoriteiten EU pleiten voor verbod op gezichtsherkenning
Er moet een algemeen verbod komen op het gebruik van kunstmatige-intelligentietechnologieën om menselijke kenmerken in openbare ruimten te herkennen. Dat stellen de ‘privacywaakhonden’ van de EU: de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) en het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB; het netwerk van nationale privacytoezichthouders) in een gezamenlijk advies.
Persbericht EDPS – EDPB
Advies EDPS – EDPB (pdf)
Nieuwsbericht Politico
Portaal voor wereldwijde r&d-samenwerking sociaaleconomische aspecten pandemie
De Europese Commissie EC) heeft een portaal geopend voor onderzoekssamenwerking rond de sociaaleconomische aspecten van de coronapandemie. Het portaal staat open voor onderzoeksorganisaties en individuele onderzoekers van over de hele wereld, en helpt hen bij het leggen van contact met andere onderzoekers, het opzetten van netwerken en matchmaking, het delen van informatie en het vergroten van de impact van onderzoeksactiviteiten.
Nieuwsbericht EC
Coronavirus Global R&I Collaboration Portal
Leidraad voor overheidsinkopers voor het inkopen van innovaties
De Europese Commissie (EC) heeft een leidraad voor overheidsinkopers opgesteld die het concept van innovatieopdrachten verduidelijkt en concrete voorbeelden en praktische instrumenten geeft voor de inkoop van producten en diensten die openstaat voor innovatoren. De leidraad is mede gebaseerd op recente ervaringen met deze manier van inkopen en aanbesteden.
Rapport EC
EU loopt voorop met waterstof-initiatieven
Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan dertig ‘hydrogen valleys’ actief of in oprichting. Het rapport ‘Hydrogen Valleys - Insights into the emerging hydrogen economies around the world’ beschrijft ze allemaal en constateert dat de EU In deze ontwikkeling vooroploopt. Op 17 en 18 juni vond het tweede European Hydrogen Forum plaats, waaraan meer dan duizend leden van de European Clean Hydrogen Alliance meededen. Op de website van de Europese Commissie, die groot belang hecht aan de ontwikkeling van (duurzame) waterstof in de EU, staat een verslag. Een belangrijk onderdeel van het forum was een matchmaking tussen de deelnemers. Die matchmaking staat nog open tot het einde van het jaar.
Rapport (pdf)
Verslag European Hydrogen Forum
VK: “1,7 miljard euro minder onderzoeksubsidies door brexit”
Op 23 juni 2016 stemde de Britse bevolking voor vertrek van het VK uit de Europese Unie. De jaren daarvoor haalde het VK elk jaar ongeveer evenveel Europees onderzoeksgeld binnen als Duitsland. Daarna daalde het aandeel. De actiegroep Scientists for EU heeft berekend dat als het VK niet voor brexit had gestemd en gelijke tred had weten te houden met Duitsland, het VK ongeveer 1,7 miljard euro meer aan onderzoeksubsidies had binnengehaald dan het nu heeft gedaan.
Nieuwsbericht Science|Business