Hollands Spoor-bijeenkomst: Innovatie, wetenschap en R&D in tijden van Amerikaans isolationisme
Niet meer op twee of meer plekken hetzelfde onderzoek doen, kennisinstellingen en regio’s sterker profileren en meer samenwerken. Dat zijn strategieën waarmee Nederland en Europa kunnen inspelen op de huidige geopolitieke situatie om hun concurrentiepositie ten opzichte van de VS en China te versterken. Om die strategieën mogelijk te maken zijn bestuurlijke en financiële prikkels vanuit de overheid nodig – met een multiplier vanuit het bedrijfsleven –, moeten we knellende regelgeving elimineren en om een strategische Europese onderzoeks- en innovatieagenda ontwikkelen gericht op de lange termijn. Tegelijkertijd is het van belang om de unieke Europese combinatie van academische vrijheid en democratische rechtsstaat te beschermen en het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap en innovatie te versterken. Dit alles vergt leiderschap, moed en scherpe keuzes.
Dit zijn enkele uitkomsten van de Hollands Spoorbijeenkomst over innovatie, wetenschap en R&D in tijden van Amerikaans isolationisme, die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) op 28 mei organiseerden. Doel van deze bijeenkomst was te inventariseren welke kansen, risico’s en bedreigingen de nieuwe politieke koers van de Verenigde Staten oplevert voor de Nederlandse, en Europese, innovatie, wetenschap en R&D. Ook werd gebrainstormd over strategieën die Europese en Nederlandse overheden, bedrijven, startups en kennisinstellingen zouden kunnen inzetten om eventuele kansen te realiseren en de gevolgen van bedreigingen te minimaliseren.
Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

Over Hollands Spoor
Hollands Spoor is een debatreeks van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het Strategieberaad Rijksbreed. Deze Hollands Spoorbijeenkomst werd samen met de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten spreken beleidsverantwoordelijken en bestuurders met gerenommeerde wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en de implicaties daarvan voor het beleid.