AWTI-advies: Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën

Om mee te kunnen blijven doen op het wereldwijde hightechtoneel, moet de regering meer investeren in de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Ook moet de regering het initiatief nemen om te komen tot weloverwogen keuzes voor sleuteltechnologieën waarin ons lans het verschil kan maken. Dit adviseert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in het advies ‘Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën’. Het advies is op verzoek van de regering opgesteld.

Sleuteltechnologieën helpen ons met baanbrekende innovaties op alle fronten vooruit. Ze hebben een grote, niet weg te denken impact op wetenschap, samenleving en economie. De ontwikkeling ervan roept ook vragen en zorgen op, bijvoorbeeld over veiligheid en privacy. Het zijn vragen die niet binnen de landsgrenzen zijn op te lossen omdat de ontwikkeling van sleuteltechnologieën mondiaal en razendsnel gaan. Nederland heeft een goede kennispositie op dit gebied, maar andere landen investeren er al langer, meer en gerichter in. Als we niet in de voorhoede mee blijven doen en de ontwikkeling en toepassing van deze technologieën overlaten aan andere landen, dan worden we afhankelijk van elders gemaakte keuzes die grote impact hebben op onze economie en samenleving.

De AWTI adviseert de regering actief beleid te voeren en te zorgen voor een integrale aanpak met weloverwogen keuzes en meer middelen. Daarmee worden keuzes voor investeringen in sleuteltechnologieën beter doordacht en minder afhankelijk van gepolder, gevestigde belangen en sterke lobbyisten.

Klik hier voor het volledige advies.

Beeld: Bas Kijzers