Advies: Oppakken en doorpakken - Durven kiezen voor energie-innovatie

Zonder een aantal forse doorbraken zal het niet lukken om onze energievoorziening duurzaam te maken. Daarom moet de overheid steviger inzetten op energie-innovatie. Daarmee kan Nederland ook economische kansen pakken. Dit stelt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in het advies ‘Oppakken en doorpakken’, dat vandaag aan minister Kamp van EZ wordt aangeboden.

Advies Oppakken en doorpakken
Beeld: Bas Kijzers
Aanbieding van het advies Oppakken en doorpakken.

AWTI-voorzitter Uri Rosenthal: ‘Momenteel gaat er heel veel geld naar kleine stapjes. Er worden jaarlijks miljarden besteed aan het subsidiëren van de productie van groene energie, bijvoorbeeld om windmolens draaiend te houden. Daarmee bereiken we 16% duurzame energie in 2023. Wil Nederland in 2050 een duurzame energievoorziening hebben, dan is er echt nog een groot aantal forse doorbraken nodig. Maar het budget voor energie-innovatie is beperkt: 200 miljoen. Bovendien wordt dit nauwelijks besteed aan onderzoek naar zulke grote doorbraken.’

Daarom pleit de AWTI ervoor om meer aandacht te geven aan innovatie in het energiebeleid. ‘Dat beleid moet innovatie stimuleren en sturen’, stelt AWTI-lid Tim van der Hagen. ‘Bovendien moet de overheid extra geld vrijmaken voor energie-innovatie. Het budget moet omhoog naar 400 à 450 miljoen euro per jaar en ons advies is om dat extra geld vooral gericht in te zetten om een aantal doorbraken te bereiken. Voor innovaties die goed bij Nederland passen. Daar liggen ook de economische kansen. Een voorbeeld van zo’n doorbraak is het direct maken van brandstoffen met behulp van zonlicht (solar fuels).’

‘Gericht inzetten op een aantal doorbraken, betekent ook keuzes maken,’ aldus Van der Hagen. ‘Nederland moet durven kiezen rond energie-innovatie. In het advies geeft de AWTI aan hoe de overheid deze afweging het beste kan maken.’