Europese Commissie lanceert initiatief voor veelbelovende deep tech start-ups
De Europese Commissie is blij met de voortgang van de New European Innovation agenda. De agenda werd in juli 2022 gelanceerd en bevatte 25 acties op het gebied van deep tech-innovatie en start-ups. Tijdens een deep tech-conferentie onder het Zweeds voorzitterschap van de EU gaf Eurocommissaris Vestager aan dat inmiddels 9 van de 25 acties zijn uitgevoerd en de overige 16 acties momenteel lopen, waaronder een herziening van het staatssteunkader voor O&I&O en het Deep Tech Talent Initiative. Tijdens de conferentie kondigde Vestager ook het ‘EIC Scale Up 100 Initiative’ aan. Het doel is om 100 veelbelovende Europese deep tech bedrijven te identificeren en ondersteunen tot wereldwijde technologiekampioenen en mogelijke ‘unicorns’ (bedrijven met een waardering van meer dan één miljard euro). De start-ups worden gekoppeld aan de ‘EIC Scaling Club’, een netwerk van minimaal 400 ‘hoogwaardige ecosysteemspelers’ bestaande uit investeerders, relevante bedrijven, agentschappen en mentoren.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht Europese Commissie
Persbericht Europese Commissie
Persbericht Europese Commissie
CESAER pleit voor sterkere academische betrokkenheid bij deep tech-ondernemerschap
EU-instellingen moeten de centrale rol van universiteiten bij het aanjagen van deep tech innovatie en ondernemerschap erkennen, betoogt universiteitenkoepel CESAER in een position paper. "Over het algemeen promoten de EU-instellingen niet echt de belangrijke rol die wetenschappelijke en technologische universiteiten spelen bij deeptech-innovatie", zegt Louise Drogoul, adviseur voor innovatie en duurzaamheid bij CESAER tegen Science Business. "Er wordt veel gesproken over het betrekken van universiteiten, maar in termen van belangenbehartiging worden we niet altijd beschouwd als gelijk aan de markt.” In het paper worden 15 aanbevelingen gedaan om de samenhang tussen universiteiten en deep tech-ondernemerschap op regionaal, nationaal en Europees niveau te bevorderen. "Deeptech-ondernemerschap kan niet op zichzelf slagen, daarom is het cruciaal om samenwerking zowel binnen als buiten de universiteit, met de industrie en de bredere samenleving aan te moedigen, en ook om de juiste financiering te bieden om dergelijke samenwerkingen te ondersteunen en te stimuleren”, aldus Toril Hernes, co-voorzitter van de CESAER Task Force Innovation.
Nieuwsbericht CESAER
Nieuwsbericht Science Business
Onderzoeksveld pleit voor Europees-Afrikaans WTI-programma
De Europese Unie (EU) en Afrikaanse Unie (AU) moeten werken aan een alomvattende langetermijnvisie voor de Global Gateway’s AU-EU-Innovation Agenda en moeten een geïntegreerd EU-Afrika-Programma voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (WTI) voor de periode 2023-2027 opzetten. Dat bepleiten universiteiten- en onderzoekskoepels die meer dan 2.000 universiteiten vertegenwoordigen in een gezamenlijk statement. “Via het WTI-programma Afrika-EU kunnen we een transformatief begin maken en ervoor zorgen dat we investeren in excellent onderzoek, langdurige samenwerking en duurzame onderzoeksinfrastructuur. De eenheid van de onderzoeksgemeenschap die in deze oproep is verzameld onderstreept: we zijn klaar om onze rol te spelen bij het versterken van het strategisch partnerschap tussen de AU en de EU; we roepen beleidsmakers op om ons daarbij te steunen”, aldus Jan Palmowski, Secretaris-Generaal van universiteitenkoepel The Guild.
Nieuwsbericht The Guild
Publicatie The Guild
De mondiale positie van de EU in complexe technologieën
De algehele positie van de EU op het gebied van technologische capaciteiten is de afgelopen drie decennia geleidelijk verslechterd ten opzichte van de VS, China, Japan en Zuid-Korea. Dat concluderen onderzoekers van de Europese Commissie. Verder blijkt dat de technologische basis van de EU meer gediversifieerd is dan die van andere grote economieën, maar onevenredig meer gespecialiseerd in minder complexe technologieën dan zijn tegenstanders. Voor de meest complexe technologieën is de EU bijzonder afhankelijk van slechts een paar landen.
Publicatie Europese Commissie
EUA presenteert gids voor ontwikkeling leiderschapsprogramma’s aan universiteiten
De European University Alliance (EUA) heeft een gids gepresenteerd voor de implementatie van leiderschapsontwikkelingsprogramma’s voor universiteitsbestuurders. De gids bevat aanbevelingen en reflecties voor universiteitsleiders, vertegenwoordigers van de sector en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een programma voor leiderschapsontwikkeling. De gids is onderdeel van het Europese Innovative Leadership and Change Management in Higher Education (NEWLEAD)-project.
Publicatie EUA
De economische implicaties van klimaatactie
Klimaatneutraliteit is haalbaar, maar vereist een mondiale transformatie op de schaal van de industriële revolutie. Deze transformatie zal in de eerste plaats worden aangedreven door overheidsbeleid, niet door technologische innovaties en markten. Dat betogen onderzoekers van France Stratégie, de overkoepelende strategische adviesraad van de Franse regering. Het rapport is opgesteld op verzoek van de Franse Premier en moet inzicht bieden in de macro-economische effecten van mitigatiebeleid richting klimaatneutraliteit, om die te kunnen verbeteren en om de basis te leggen voor beter geïnformeerde en beter doordachte beslissingen.
Publicatie France Stratégie
EU-onderzoekers willen elektrische voertuigen en elektriciteitsnet met elkaar laten communiceren
EU-wetenschappers onderzoeken hoe elektrische auto’s en elektriciteitsnetten in Europa onderling beter kunnen communiceren om stroomuitval te voorkomen die veroorzaakt zou kunnen worden doordat miljoenen voertuigen tegelijkertijd opladen, schrijft EURACTIV. Het gaat om een onderzoeksproject van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de EU. Zodra elektrische auto’s dominant worden, wordt de mogelijkheid van pieken in de laadvraag een serieuze bedreiging, vertelt een onderzoeker EURACTIV. Volgens de onderzoeker is het essentieel dat elektrische voertuigen in staat zijn om te communiceren met het elektriciteitsnet om dergelijke pieken in de elektriciteitsvraag te kunnen vermijden.
Artikel EURACTIV
Europese hervorming van onderzoeksbeoordeling botst met universitaire rankings
De hervormingen van Europese universiteiten op het gebied van onderzoeksbeoordelingen staan op gespannen voet met de werkwijze van internationale universitaire rankings, schrijft Science Business. Sinds juli 2022 werken veel universiteiten in de EU aan bijstelling van hun wijze van onderzoeksbeoordeling aan de hand van de Europese ‘Agreement on Reforming Research Assessment’ van de European University Association (EUA) en Science Europe. De herziening moet minder aandacht leggen op statistieken, zoals het aantal publicaties, en meer gaan over de impact van onderzoek. Universitaire rankings hechten echter nog steeds grote waarde aan eenduidige cijfers zoals citaties en impactfactoren. Mogelijk passen de rankings hun methodes aan. "Het is altijd onze visie geweest dat we de collectieve intelligentie en consensus van de sector willen weerspiegelen", aldus Andrew MacFarlane, rankings manager bij de Britse QS World University Rankings. "In dit opzicht zullen we natuurlijk overwegen om de veranderende onderzoeksdynamiek in onze statistieken weer te geven wanneer deze collectief worden overgenomen."
Artikel Science Business
Wat zijn de gevolgen van de Europese AI Act?
De plenaire stemming van het Europees Parlement over de AI Act is medio juni gepland. In een artikel op Information Age gaan experts op het gebied van gegevensbescherming, intellectueel eigendom en technologie in op de gevolgen van de wet voor innovatie. Advocaat David Dumont benadrukt dat het mogelijk zou moeten zijn om AI-producten en -diensten te ontwikkelen en in te zetten op een AVG-conforme manier. “Daarom is de EU AI-wet zo belangrijk omdat het een robuuster juridisch kader creëert voor bedrijven om in de toekomst aan te werken”, aldus Dumont. JJ Shaw, managing associate digital, commerce & creative group bij Lewis Silkin is kritisch op de aanpassing van het Parlement om General Purpose AI als ‘hoog risico’ aan te merken, vanwege de eventuele kans op risicovolle toepassing. “De zorg bij dit amendement is dat providers onpraktische eisen krijgen, zoals het opsommen van alle mogelijke toepassingen van een tool en de eis om mitigatiestrategieën te ontwikkelen om met dergelijke toepassingen om te gaan”, aldus Shaw. Dit zou kunnen betekenen dat dergelijke systemen worden onderworpen aan strenge nalevingsvereisten en de bijbehorende kostenconsequenties.
Artikel
LERU pleit voor snelle associatie van het VK met Horizon Europe
De League of European Research Universities (LERU) pleit ervoor dat de EU en het VK haast moeten maken in de onderhandelingen over associatie met Horizon Europe. De universiteitenkoepel bepleit dat wereldwijde uitdagingen vereisen dat onze beste onderzoekers samenwerken. Ook waarschuwt de koepel dat de China en de VS hun investeringen in R&D zullen blijven verhogen. “Samen kunnen onze collectieve onderzoeks- en vertaalecosystemen de status van Horizon Europa als 's werelds grootste en meest invloedrijke wetenschappelijke programma versterken en de richting aangeven op gebieden van strategisch belang, zoals AI, technische biologie en kwantumtechnologieën”, aldus LERU.
Persbericht LERU