Kamer uit zorgen over academische vrijheid en kennisveiligheidsbeleid
Voor het meireces heeft de Kamer urenlang met minister Dijkgraaf gedebatteerd over het wetenschapsbeleid. Zowel linkse als rechtse partijen uitten hun zorgen over de staat van de academische vrijheid, mede naar aanleiding van een recent rapport van het Europees Parlement over zorgwekkende ontwikkelingen van de academische vrijheid in Nederland. Andere onderwerpen waar over is gesproken zijn kennisveiligheid, het Erkennen en Waarderen-programma en de verdeling van extra onderzoeksgeld. In artikelen van ScienceGuide en U-Today valt verder te lezen over de belangrijkste discussies uit het commissiedebat.
Artikel HOP/Utoday
Artikel ScienceGuide
Dijkgraaf kondigt maatregelen aan voor meer regie op instroom internationale studenten
Minister Dijkgraaf heeft voor het meireces de langverwachte internationaliseringsbrief naar de Kamer gestuurd. Dijkgraaf benadrukt dat de sterke toename van het aantal buitenlandse studenten leidt tot problemen rond huisvesting, hoge werkdruk en de toegankelijkheid van opleidingen. In de brief worden aantal instrumenten aangekondigd die moeten leiden tot een betere beheersing van het aantal internationale studenten, waaronder maatregelen op het gebied van de Nederlandse taal en de optie om de capaciteit van opleidingen te beperken. “Om internationalisering duurzaam in het stelsel te verankeren is een langjarige en gerichte aanpak nodig. Dit vraagt dat we naast een gaspedaal ook een rem hebben, maar bovenal een stuur. Dit vereist een instrumentarium dat de voordelen van internationalisering kan versterken en de nadelen kan verkleinen, en dat ons in staat stelt hier gericht, strategisch en vanuit het perspectief van het gehele stelsel in te handelen, ook als in de toekomst omstandigheden wijzigen”, aldus de minister.
Persbericht Rijksoverheid
Persbericht UNL
Artikel ScienceGuide
Artikel HOP/Utoday
Masterclass ChatGPT voor Kamerleden
De Commissie voor Digitale Zaken heeft een ‘masterclass’ over ChatGPT georganiseerd. De Kamer is in gesprek gegaan met hoogleraar Artificiële Intelligentie Eric Postma (Universiteit Tilburg), mediahoogleraar José van Dijck (UU) en Arjan Goudsblom (Techleap) over de kansen en risico’s voor het onderwijs en bedrijfsleven. De experts adviseerden de Kamerleden om de technologie niet te verbieden, maar wel om werk te maken van regelgeving voor grote techbedrijven.
Masterclass ChatGPT
Nederland en Duitsland samen aan de slag met innovatieve batterijtechnologie
Minister Adriaansens en de Duitse staatssecretaris voor Onderwijs en Onderzoek Sabine Döring hebben een intentieverklaring ondertekend voor intensievere samenwerking rond innovatieve batterijtechnologie. De bewindspersonen willen publiek-private samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden aanjagen. Beide landen gaan samenwerken aan de volgende generatie batterijen die minder kritieke grondstoffen zoals lithium bevatten en willen meer recycling in de sector mogelijk maken. “Innovatie en verduurzaming zijn nodig voor onze toekomstige banen en inkomsten. Het zijn bovendien de antwoorden op uitdagingen als grondstoffenschaarste en het verminderen van onze afhankelijkheid van niet-EU-landen. Daarom moeten we intensiever Europees gaan samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en overheden”, aldus Adriaansens.
Persbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Holland High Tech
TNO wil innovaties sneller op de weg krijgen
TNO wil dat er meer focus komt op het implementeren van innovaties op het gebied van intelligent en duurzaam verkeer en vervoer. Dat blijkt uit een betoog van Tjark Tjin-A-Tsoi, CEO van TNO tijdens de openingsdag van de Automotive Week 2023. “Aan slimme ideeën is binnen de sector geen gebrek, maar het vermogen om samen innovaties soepel en snel naar de weg te krijgen wordt onvoldoende benut”, aldus Tjin-A-Tsoi. Volgens TNO kan de huidige stand van innovatie zorgen voor efficiënter, veiliger en schoner vervoer, maar is de implementatiekant vaak de beperkende factor.
Nieuwsbericht TNO
TNO-blik op 2030: uitdagingen op het gebied van digitale privacy en veiligheid
TNO wil dat iedereen binnen tien jaar zorgeloos online gegevens uit kan wisselen. In een artikel lichten senior consultant Erik Meeuwissen en onderzoeker Maaike van Leuken toe hoe ‘Self-Sovereign Identity’ (SSI) hier een bijdrage aan kan leveren. De technologie moet gebruikers meer controle geven over welke (persoons)gegevens met wie gedeeld worden en het voor ontvangers mogelijk maken om deze gedeelde gegevens snel elektronisch te verifiëren. “Vanuit privacy-oogpunt biedt de digitalisering veel uitdagingen, maar net zoveel kansen tot verbetering. SSI biedt ons de mogelijkheid om zelf te beschikken over onze gegevens en te kiezen met wie je ze deelt”, aldus Van Leuken. Verder bespreken Meeuwissen en Van Leuken toekomstige uitdagingen op het vlak van adoptie in de maatschappij en digitale veiligheid.
Nieuwsbericht TNO
Jetten presenteert extra maatregelen voor klimaatdoelen 2030
Minister Jetten heeft een pakket met extra maatregelen aangekondigd om de klimaatdoelen in 2030 te behalen. Het gaat in totaal om 122 maatregelen, waaronder op het gebied van duurzame elektriciteit, circulaire industrie, gebouwen en kantoren, landbouw en fiscale aanpassingen. Voor het pakket wordt 28 miljard euro vrijgemaakt vanuit het klimaat- en transitiefonds. “Nederland heeft jarenlang achter de klimaatdoelen aan gehobbeld. Nu is het tijd om de grote sprong te maken. Tegelijkertijd moeten alle Nederlanders de transitie mee kunnen maken. Juist ook de mensen voor wie dat nu nog minder geldt. Klimaatbeleid moet werken voor iedereen”, aldus Jetten. Diverse oppositiepartijen, branche- en milieuorganisaties hebben hun zorgen geuit over de plannen. Zo vrezen bijvoorbeeld GroenLinks en Greenpeace dat de plannen onvoldoende ambitieus zijn, terwijl de autobranche en VNO-NCW zich juist zorgen maken over de uitvoerbaarheid en onbedoelde negatieve consequenties.
Persbericht Rijksoverheid
Artikel NOS
Artikel NOS
ASML en TU/e versterken samenwerking
ASML en de TU Eindhoven hebben een nieuwe fase in hun langdurige samenwerking aangekondigd. De partijen hebben een ‘memorandum of understanding’ ondertekend om gezamenlijk een tienjarige strategische roadmap voor onderzoek te ontwikkelen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. Daarnaast gaat ASML een nieuwe onderzoeksfaciliteit op de campus van de TU/e realiseren. “Deze ontwikkeling biedt enorme kansen voor de universiteit, voor wetenschappers en voor studenten. Het zal ons ook helpen toptalenten uit de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa”, aldus Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e.
Nieuwsbericht Holland High Tech
Nieuwsbericht TU/e
Artikel Science Business
Woman Tech-beurs voor vijf Nederlandse bedrijven
Vijf Nederlandse hightechbedrijven ontvangen een Women TechEU-beurs van de Europese Commissie, schrijft Neth-ER. Het gaat om hightechbedrijven die zijn opgericht door een vrouw. Met het programma wil de Europese Commissie vrouwen in de hightechsector ondersteunen, omdat zij momenteel sterk ondervertegenwoordigd zijn. De bedrijven ontvangen een beurs van 75.000 euro én coaching voor de CEO’s vanuit de European Innovation Council. In de tweede editie van het programma zijn bijna drie keer zoveel bedrijven geselecteerd als bij de eerste editie. In totaal ontvangen 134 bedrijven uit 26 landen een beurs.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Neth-ER
NWO-voorzitter Levi: Hele onderzoeksveld profiteert van grootschalige infrastructuur
Tijdens de aftrap van de negen projecten die financiering ontvangen vanuit de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur benadrukte minister Dijkgraaf het belang van grootschalige wetenschappelijke infrastructuur. “De wetenschappelijke infrastructuren zijn allemaal magneten, ze trekken namelijk jong talent aan en brengen mensen samen”, aldus de minister. Ook NWO-voorzitter Levi is trots op de ‘unieke’ manier hoe het Nederlandse onderzoeksveld gezamenlijk prioriteiten heeft gesteld voor de investeringen. “Er worden geen verlanglijstjes ingediend, maar we stellen de vraag wat we in gezamenlijkheid nodig hebben. Zo heeft niet één onderzoeksgroep er profijt van, maar het hele veld”, aldus Levi. De negen projecten ontvangen gezamenlijk 140 miljoen voor de komende tien jaar om grootschalige faciliteiten voor onderzoek op te zetten of te verbeteren. Het gaat onder andere om geavanceerde microscopie, meetapparatuur om rivierdelta’s experimenteel te onderzoeken en Nederlandse instrumenten voor de grootste telescoop ter wereld.
Nieuwsbericht NWO