13,6 miljard euro voor onderzoek in conceptbegroting Europese Commissie 2024
De Europese Commissie heeft de conceptbegroting voor 2024 gepresenteerd. In het voorstel wordt 13,6 miljard euro vrijgemaakt voor onderzoek en innovatie, waarvan 12,8 miljard euro voor Horizon Europe. Andere relevante voorstellen zijn 3,7 miljard voor uitwisselingsprogramma Erasmus+, 2,1 miljard voor ruimtevaart en 4,6 miljard voor Europese strategische investeringen (zoals strategische technologieën en de groene en digitale transitie). Analyses van Neth-ER en Science Business waarschuwen dat de aangekondigde plannen nog gewijzigd kunnen worden. De Commissie presenteert bijvoorbeeld in juni een tussentijdse evaluatie van het Meerjarig Financieel Kader, om meer begrotingsruimte te vinden voor actuele politieke prioriteiten, zoals de steun aan Oekraïne. Dit zou effect kunnen hebben op de nu gepresenteerde conceptbegrotingscijfers.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Science Business
Artikel Neth-ER
Europese Commissie wil dat techbedrijven AI-gegenereerde content labelen
De Europese Commissie wil dat grote techbedrijven foto’s, filmpjes en teksten die gemaakt zijn met behulp van kunstmatige intelligentie gaat labelen, meldt persbureau Reuters. “Ondertekenaars die diensten hebben met het potentieel om door AI gegenereerde desinformatie te verspreiden, moeten op hun beurt technologie gebruiken om dergelijke inhoud te herkennen en dit duidelijk te labelen voor gebruikers", aldus Eurocommissaris Jourova. Het label is onderdeel van de Europese gedragscode tegen desinformatie, die door ruim dertig techbedrijven is ondertekend. Deze code is nu nog vrijwillig, maar wordt vanaf 25 augustus een wettelijke verplichting onder de Digital Services Act. Twitter stapte recent uit de overeenkomst. Op Nextgov valt te lezen dat er ook in de VS een wetsvoorstel ligt voor een dergelijk label.
Artikel AG Connect
Artikel Reuters
Artikel Nextgov
Jaarverslag wetenschaps- en technologiepanel van het Europees Parlement
Het Panel voor de Toekomst van Wetenschap en Technologie (STOA) heeft zijn jaarverslag gepubliceerd met een overzicht van zijn activiteiten in 2022. Het panel heeft onder andere 14 onderzoeken gepubliceerd, gericht op de drie prioritaire thematische gebieden van het panel: kunstmatige intelligentie en andere ontwrichtende technologieën, de Europese Green Deal en kwaliteit van leven. Daarnaast heeft het panel verscheidende papers gepubliceerd en 13 evenementen georganiseerd. “De pandemie heeft heel direct laten zien hoe cruciaal goed wetenschappelijk advies is voor een gedegen beleidsreactie. Maar het toonde ook aan dat de wetenschap niet stilstaat, maar evolueert naarmate onze kennis verbetert: een open en vrij debat vormt de kern van de wetenschappelijke methode. Beleid moet ook volgen; een open debat is cruciaal om de juiste beleidsreactie te vinden”, aldus Marc Angel, vicevoorzitter van het Europees Parlement en verantwoordelijk voor STOA.
Publicatie Europees Parlement
Herziene mededingingswetgeving moet innovatiesamenwerking tussen bedrijven stimuleren
De Europese Commissie heeft de zogenaamde ‘horizontale groepsvrijstellingsverordeningen over onderzoek & ontwikkeling en specialisatieovereenkomsten’ (HBERs) en de bijbehorende richtlijnen herzien. De herziening van de mededingingswetgeving moet het voor bedrijven makkelijker maken om samen te innoveren met andere bedrijven en de administratieve lasten te verminderen. De herziening wordt op 1 juli 2023 van kracht. “De herziene regels voor horizontale overeenkomsten bieden heldere handvatten om ondernemingen te helpen beoordelen of hun samenwerkingsovereenkomsten verenigbaar zijn met onze mededingingsregels. Ook wanneer het gaat om gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven. Deze actuele handvatten zijn een belangrijk instrument om de groene en digitale transitie te bevorderen”, aldus Eurocommissaris Vestager.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Science Business
Artikel Neth-ER
Europees Parlement verdeeld over ‘strategische technologieën’ in Net-Zero Industry Act
Het Europees Parlement overweegt om de term ‘strategische technologieën’ te schrappen in de Europese Net-Zero Industry Act (NZIA), schrijft Euractiv. De NZIA is de reactie van de Europese Commissie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act. De wet moet zorgen dat de EU tegen 2030 ten minste 40% van de technologieën die zij als ‘strategisch’ beschouwt zelf kan produceren, om haar doelstelling te bereiken om de uitstoot tegen 2050 tot netto nul terug te brengen. Voor deze technologieën moeten vergunningsprocedures versneld worden en het EU-toezicht op overheidssubsidies versoepeld. Er is echter discussie over de terminologie, omdat niet alle emissievrije technologieën (waaronder kernenergie) in de concepttekst van de Commissie staan. In het Parlement zijn uiteenlopende opvattingen over invulling van de NZIA. Zo stelt bijvoorbeeld de Duitse Europarlementariër Ehler voor om de lijst met strategische netto-nul-technologieën te vervangen door een verwijzing naar de EU-taxonomie voor groene financiering, die industrieën categoriseert op basis van hun bijdrage aan de Europese klimaatdoelstellingen. Naar verwachting stemt de industriecommissie van het Parlement in oktober over het voorstel.
Artikel Euractiv
IBM kondigt eerste Europese kwantumdatacenter aan in Duitsland
Het Amerikaanse techbedrijf IBM wil in 2024 het eerste Europese kwantumdatacenter openen in Duitsland, schrijft EURACTIV. In het centrum komen verschillende IBM-kwantumcomputersystemen met kwantumprocessors van meer dan 100 qubits te staan. Het centrum moet bedrijven, onderzoek en overheidsinstellingen helpen om toegang te krijgen tot geavanceerde kwantumcomputing. "De bouw van het geplande kwantumcomputercentrum en de bijbehorende cloudregio stelt Europese gebruikers in staat om het potentieel van quantumcomputing te benutten om enkele van 's werelds grootste uitdagingen op te lossen", aldus Jay Gambetta, vice-president van IBM Quantum.
Artikel EURACTIV
JRC onderzoekt verbanden tussen demografie en klimaatverandering
Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft de verbanden tussen bevolkingsdynamiek en de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering onderzocht. In de studie is gekeken naar de verbanden, kansen en uitdagingen van demografische veranderingen en klimaatverandering, en hoe hiermee rekening kan worden gehouden bij de klimaatbeleidsvorming van de EU. De studie constateert onder andere dat de oudere generaties gemiddeld meer uitstoten, minder geneigd zijn om te geloven dat klimaatverandering een zeer ernstig probleem is en minder openstaan voor het veranderen van hun persoonlijk gedrag. “Daarom zal het steeds belangrijker worden om deze verschillen aan te pakken en beleidsmaatregelen voor energie-efficiëntie en groene transities te richten op de oudere generaties”, aldus de onderzoekers. Daarnaast is er gekeken naar manieren om de impact van extreme klimaatverandering op kwetsbare demografische groepen te verzachten en maatregelen te ontwikkelen om zich aan te passen.
Nieuwsbericht Joint Research Centre
Publicatie Joint Research Centre
Onderzoekssamenwerking Middellandse Zeegebied moet worden gestroomlijnd
De samenwerking en coördinatie van onderzoek in het Middellandse Zeegebied moet beter worden gestroomlijnd. Dat schrijft Science Business over de tussentijdse evaluatie van de Europese Commissie van het ‘Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area’ (PRIMA). Het partnerschap brengt 19 landen rond de Middellandse Zee en Duitsland samen om onderzoekssamenwerking op het gebied van waterbeheer, landbouw, energie en voedselproductie te stimuleren. De evaluatie adviseert dat het partnerschap zijn activiteiten moet stroomlijnen en de complexiteit verminderen die wordt veroorzaakt door verschillende nationale financieringsregelingen. Het partnerschap zou wel een goed instrument voor diplomatie zijn en de EU in staat stellen om samen te werken met landen in het gebied.
Artikel Science Business
Eurostat: Vrouwen vormen meerderheid in personeelsbestand wetenschap en technologie
In 2022 waren bijna 76 miljoen mensen in de EU werkzaam in wetenschap en technologie, wat een stijging van 2,5% is ten opzichte van 2021. Van dit personeelsbestand was 52% vrouw, wat vergelijkbaar is met 2021. Dat constateert EUROSTAT in een analyse van het Europese personeelsbestand op het gebied van wetenschap en technologie. Ondanks dat vrouwen de meerderheid uitmaken van het totale personeelsbestand, blijven zij met slechts 41% ondervertegenwoordigd in het totale aantal wetenschappers en ingenieurs. Hier is wel groei te zien: het absolute aantal vrouwen dat werkzaam is als wetenschapper en ingenieur groeide van bijna 5 miljoen in 2012 naar 7,3 miljoen in 2022.
Publicatie Eurostat
EARTO pleit voor meer transparantie binnen EU-instellingen
De European Association of Research and Technology Organisations (EARTO) maakt zich zorgen over recente wijzigingen in de digitale ‘Wie is Wie’ tool van de Europese Commissie. “Enkele weken geleden werden immers niet alleen de contacten onder het niveau van het afdelingshoofd verwijderd, maar ook alle informatie over de functies, personeelsaantallen en thema's”, aldus een open brief van EARTO aan de Europese Commissie. De organisatie vreest dat het gebrek aan transparantie de toegang tot Europese instellingen – met name voor kleinere partijen – bemoeilijkt.
Persbericht EARTO
Open brief EARTO