Belanghebbenden willen meebesturen in nieuwe ERA
Verschillende Europese vertegenwoordigers van organisaties op het gebied van onderzoek en innovatie (O&I) hebben een open brief aan de EU-instellingen gepubliceerd. Hierin dringen ze erop aan dat ze worden betrokken bij het bestuur van de vernieuwde Europese Onderzoeksruimte (ERA). De 16 ondertekenaars zijn onder meer de European University Association (EUA), The Guild, CESAER, Science Europe en de Young European Research Universities (YERUN).
Nieuwsbericht EUA
Open brief (pdf)
Toekomst open science nog ongewis, maar EU kan zich wel voorbereiden
De toekomst van open science, waarin onderzoekers publicaties en achterliggende data delen, is nog onduidelijk. Maar Europa kan zich er wel op voorbereiden. Dat stelt het Nederlandse Rathenau Instituut in het rapport ‘Perspectives on the future of Open Science’, geschreven op verzoek van de Europese Commissie (EC). Het rapport adviseert onder meer om de Europese wetenschap een duidelijk profiel te geven, gebaseerd op Europese waarden. Europa zou daarnaast moeten investeren in het standaardiseren en bewaren van onderzoeksgegevens. En er zou bijvoorbeeld geïnvesteerd moeten worden in kwaliteitscontrole, zodat gegevens of bevindingen uit niet-Europese regio’s ook goed gebruikt kunnen worden in de EU.
Nieuwsbericht Rathenau Instituut
Rapport EC
Associatie VK met Horizon Europe ter discussie door conflict Noord-Ierland Protocol
De gesprekken met het VK over associatie met het onderzoeks‑ en innovatieprogramma Horizon Europe dreigen verstrikt te raken in de bredere politieke kwesties rondom de status van Noord-Ierland in de EU-markt. Dat vertelde eurocommissaris Maryia Gabriel (Onderzoek en Innovatie) op een bijeenkomst van de Commissie voor Industrie en Onderzoek (ITRE) van het Europees Parlement. De Britten willen zich niet langer aan het met de EU overeengekomen Noord-Ierland Protocol houden omdat dit de handel tussen dit landsdeel en de rest van het VK te veel zou belemmeren.
Nieuwsbericht Science|Business
Europese Commissie publiceert dual-use richtlijnen voor onderzoekers
Onderzoekers en universiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van hun data, om zo te voldoen aan Europese regelgeving rondom dual-use software en technologieën. Dit blijkt uit nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie (EC), waarmee ze duidelijkheid geven aan onderzoekers over hoe om te gaan met de verscherpte controle op handel in dual-use producten.
Nieuwsbericht Neth-ER
Richtlijnen EC
Podcast wetenschapsfilosofie: Hoe verlopen wetenschappelijke ontdekkingen
CORDIS, de EU-informatiedienst over O&O, heeft een podcast gemaakt over wetenschappelijke ontdekkingen: hoe verlopen die en wat zijn ze waard? Hoe zorgen wetenschappers voor objectieve uitkomsten? En is de grens tussen objectiviteit en subjectiviteit wel zo scherp als vaak wordt gedacht?
Podcast CORDIS
Ratificatie Duitsland en Slovenië doet vooruitzichten EU-eenheidsoctrooi herleven
De EU is weer een stap dichter bij de instelling van een eenheidsoctrooi, nadat Duitsland en Slovenië vorige week de overeenkomst voor het gemeenschappelijk octrooigerecht (UPC) hebben geratificeerd. Er is nu nog slechts één land nodig voordat de EU verder kan gaan met het vaststellen van de regels voor het aanwerven van rechters voor het nieuwe gerecht. Deskundigen waarschuwen dat de wetgeving, die in 2012 werd vastgesteld, moet worden herzien voordat zij in de praktijk kan worden gebracht.
Nieuwsbericht Science|Business
EU-missies voor aanpak grote maatschappelijke uitdagingen van start gegaan
Het heeft een jaar geduurd, maar de Europese Commissie (EC) heeft vorige week de concrete plannen bekendgemaakt van de vijf ‘missies’ voor de aanpak van grote maatschappelijke problemen in de EU. De missies hebben betrekking op kankerbestrijding, aanpassing aan de klimaatverandering, de bescherming van de oceanen, zeeën en wateren, de vergroening van steden en het waarborgen van gezonde bodems en levensmiddelen. De implementatieplannen van de vijf missies bundelen verschillende soorten acties, zoals onderzoeks- en innovatieprojecten, beleidsmaatregelen en wetgevingsinitiatieven. In juli van dit jaar presenteerde de International Science Council (ISC) een rapport over hoe de wetenschap kan bijdragen aan missies en de realisatie ervan. Het International Institute for Applied System Analysis (IIASA) schreef er afgelopen week nog over. Het rapport is getiteld ‘Unleashing Science: Delivering Missions for Sustainability’.
Persbericht EC
Implementatieplannen voor de EU-missies
Q&A – EC
Website Missions in Horizon Europe
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht IIASA
Rapport ISC (pdf; juli 2021)
Europese conceptwet voor AI biedt houvast voor beheer elektriciteitsnetten
In april 2021 publiceerde de Europese Commissie een wetsvoorstel voor kunstmatige intelligentie (AI). Een Nederlands onderzoek laat zien dat het AI-wetsvoorstel handvatten geeft voor de elektriciteitssector, een sector waarin AI steeds belangrijker wordt én waar het beheer, de governance, belangrijk is. Dat geldt zeker op het gebied van verantwoordelijkheid en transparantie. Maar volgens de onderzoekers is er te weinig aandacht voor risico’s rond het verlies van menselijke autonomie, cyberveiligheid, marktdominantie en prijsmanipulatie.
Aankondiging Rathenau Instituut
Wetenschappelijk artikel
Wetsvoorstel AI (pdf; april 2021)
De strijd van de EU tegen big tech
De boete van 4,34 miljard euro die Google in 2018 kreeg opgelegd van de Europese Commissie, is nog steeds niet betaald. Google vecht momenteel de uitspraak in beroep aan bij het Hof van Justitie van de EU, schetst een artikel van IT Daily. Een artikel van TechPulse beschrijft meer in het algemeen hoe de EU ten strijde trekt tegen big tech.
Artikel IT Daily
Artikel TechPulse
Actieplan voor veiligstellen van de beschikbaarheid zeldzame aardmetalen
De European Raw Materials Alliance (ERMA) heeft een actieplan gepresenteerd om de toegang tot zeldzame aardelementen voor de Europese industrie veilig te stellen. Een rapport van de organisatie beschrijft het belang van deze materialen voor toepassingen als windenergie, elektrische mobiliteit en communicatietechnologie. Verder geeft het rapport een overzicht van de huidige en verwachte Europese vraag en beschrijft het de stappen die moeten worden gezet om de komende decennia voldoende aanbod te garanderen. Zonder voldoende zeldzame aardelementen kan de EU haar doel om tegen 2050 klimaatneutraal te worden niet halen.
Nieuwsbericht ERMA
Rapport ERMA (pdf)
Raad van de EU wil gegevensdeling makkelijker maken
De Europese lidstaten zijn het eens geworden over een onderhandelingsmandaat voor het voorstel voor een wet inzake gegevensbeheer (datagovernanceverordening). Het wetsvoorstel moet gegevensdeling makkelijker maken voor toepassingen en geavanceerde oplossingen op het vlak van kunstmatige intelligentie, gepersonaliseerde geneeskunde, groene mobiliteit, slimme productie en tal van andere gebieden. De Raad van de EU gaat nu met de Europese Commissie en het Europees Parlement onderhandelen over de precieze inhoud van het voorstel.
Nieuwsbericht Raad van de EU
Voorstel Raad van de EU (pdf)
Delen van productiegegevens kan duurzaamheid versterken
Meer uitwisseling van industriële gegevens in de EU zou de mogelijkheden voor klimaatneutraliteit en innovatie in de EU aanzienlijk vergroten. Dat stelt Digital Europe, de belangenorganisatie van de Europese digitale industrie, in een advies aan de Europese Commissie. De eerste stap zou moeten zijn het opzetten van een meerlandenproject voor een pan-Europees edge/cloud-initiatief. De potentiële waarde van het delen van productiegegevens in de EU wordt geraamd op 83 miljard euro, alleen al op het gebied van procesoptimalisatie. Een betere benutting van door machines gegenereerde gegevens kan leiden tot 20 procent efficiëntere omgang met grondstoffen.
Nieuwsbericht Digital Europe
Advies Digital Europe (pdf)
Duitsland: De betekenis van de verkiezingsuitslag voor onderzoek en innovatie
De SPD heeft vorige week de verkiezingen in Duitsland (nipt) gewonnen. Zij gaat nu als eerste proberen een regering samen te stellen, met de FDP en De Groenen. Een artikel van Science|Business onderzoekt wat zo’n regering voor onderzoek en innovatie in Duitsland en de rest van de wereld zou betekenen. Komt er een nieuw Duits innovatieagentschap, hoe gaat Duitsland zich opstellen tegenover China, komt er meer geld voor klimaatonderzoek en krijgen onderzoekers meer werkzekerheid?
Artikel Science|Business
Finland: Naar een anticiperend governancemodel voor innovatie
Het afgelopen jaar heeft de Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) van de OESO, samen met de Finse regering en de Europese Commissie, gewerkt aan een “anticiperend innovatiegovernancemodel”. Als onderdeel van de werkzaamheden heeft de OESO het huidige sturingssysteem voor het Finse overheidsbeleid en het anticiperend vermogen ervan beoordeeld. Het rapport hierover verscheen deze week. De noodzaak van anticiperend overheidsbeleid wordt overal op de wereld gevoeld omdat de aard van de problemen waarmee regeringen tegenwoordig worden geconfronteerd, steeds vluchtiger, onzekerder, complexer en dubbelzinniger is.
Nieuwsbericht OPSI
Rapport OPSI (pdf)