Opinie: Te weinig ruimte in wetenschap voor echt nieuwe ideeën
De wetenschappelijke gemeenschap lijkt een reeks normen te omarmen die veilige en geleidelijke wetenschap lijken te bevorderen, in plaats van risicovolle en sprongsgewijze wetenschap. Dat stelt Assistant Teaching Professor Matt Clancy (Iowa State University) op zijn weblog, waarin hij alle aanwijzingen voor deze stellingname bespreekt. Meer geld voor r&d in het algemeen zou wellicht ook meer ruimte scheppen voor echt vernieuwend onderzoek.
Artikel Clancy
Waarom de wereld open wetenschap moet omarmen
Vorige week verscheen het verslag van de 2e wereldwijde Open Wetenschapsconferentie. Deze werd gehouden van 21 tot en met 23 juli 2021 en was georganiseerd door de Dag Hammarskjöld-bibliotheek van de VN en de afdeling Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het VN-departement van Economische en Sociale Zaken. Het thema was ‘From Tackling the Pandemic to Addressing Climate Change’. Het verslag maakt duidelijk hoe open wetenschap kan worden gebruikt in activiteiten om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken. Een artikel van het World Economic Forum (WEF) trekt dit breder: open wetenschap kan een hoofdrol spelen in de aanpak van álle Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.
Nieuwsbericht International Science Council
Verslag Conferentie (pdf)
Artikel WEF
De komende 75 jaar wetenschapsbeleid
De website Issues in Science and Technology besteedt sinds afgelopen zomer aandacht aan “de komende 75 jaar wetenschapsbeleid”. Wetenschappers en andere deskundigen, waaronder wereldleiders, beleidsmakers en zakenmensen, leggen uit hoe het wetenschapsbeleid kan worden veranderd om een gezondere, rechtvaardigere en veiligere samenleving te creëren.
Special Issues
Nederland op zesde plaats mondiale ranglijst aantrekkingskracht voor talent
Business school Insead heeft zijn jaarlijks ranglijst gepresenteerd van de concurrentiekracht van landen op het gebied van aantrekken en behouden van talent. Zwitserland voert de lijst aan, Nederland staat op plaats 6. Het bijbehorende rapport gaat dieper in op de effecten van de coronapandemie op de aantrekkelijkheid van landen voor talent. Insead constateert dat die effecten groot zijn en zeker nog een decennium lang zullen doorwerken.
Persbericht Insead
Rapport Insead (pdf)
De stand van kunstmatige intelligentie anno 2021
De afgelopen vijf jaar heeft kunstmatige intelligentie (AI) een enorme ontwikkeling doorgemaakt, laat het 2021 Study Panel Report AI100 zien, een rapport van een internationale groep van AI-onderzoekers. Voor het komende decennium verwacht het rapport dat deze trend zich voortzet. Het beschrijft de potentiële voordelen daarvan, de risico's en de mogelijkheden om risico’s te beperken. Bezorgdheid over superintelligente machines en een grootschalig banenverlies als gevolg van automatisering is, volgens het rapport, “voorbarig, omdat daarvoor AI nodig is die veel capabeler is dan wat nu beschikbaar is”. Het grootste punt van zorg zijn niet toekomstige kwaadwillende machines die intelligenter zijn dan mensen, maar “incompetente machines met een inferieure intelligentie”. Een rapport van de OESO analyseert de groei van venture capital-investeringen in AI-bedrijven van 2012 tot 2020 wereldwijd. Tachtig procent van die investeringen gaat naar Chinese en Amerikaanse start-ups.
Nieuwsbericht CSIRO Algorithm
Artikel Stanford University
Rapport AI100 (pdf)
Nieuwsbericht OESO
Rapport OESO
Verbetering van de digitale veiligheid van kritieke activiteiten
Door de digitale transformatie van kritieke activiteiten, zoals de levering van water, energie, gezondheidszorg, telecommunicatie en bankdiensten, worden deze in toenemende mate blootgesteld aan cyberveiligheidsdreigingen. Een toolkitnota van de OESO introduceert sleutelbegrippen en risicobeheer op het gebied van digitale beveiliging, en helpt beleidsmakers te bepalen wat moet worden beschermd en welke soorten maatregelen exploitanten van kritieke activiteiten moeten nemen.
Toolkitnota OESO (pdf)
Energie-innovatie-index 2021: Nationale overheden belangrijk voor mondiale innovatiesysteem schone energie
Nationale overheden leveren de belangrijkste bijdrage aan wereldwijde energie-innovatie, aldus de Amerikaanse Information Technology and Innovation Foundation (ITIF). De 2021-editie van de Global Energy Innovation Index (GEII) van deze denktank beoordeelt de precieze bijdrage per land. Finland, Denemarken, Zweden en het VK voeren de lijst aan. Nederland behoort bij een stabiele tweede groep van landen, direct achter de top vier.
Nieuwsbericht ITIF
Rapport ITIF (pdf)
Werkenden hebben nieuwe vaardigheden nodig in groene en digitale economie
Twee artikelen van de OESO, een rapport van de Europese organisatie van werkgevers Business Europe en een rapport van het Environmental Audit Committee van de Britse overheid, beschreven in een artikel van E&T, gaan in op de vaardigheden die werkenden nodig hebben in de groene en digitale economie. Een rapport van het JRC constateert dat alle initiatieven op het gebied van groene vaardigheden tot nu toe wetenschappelijk zwak zijn onderbouwd. “Met de groeiende belangstelling voor de koolstofarme overgang en de dringende noodzaak om het effect van grootschalige post-pandemische groene stimulansen te monitoren en te beoordelen, is het van het grootste belang om een algemeen aanvaard kader op te bouwen dat kan worden gebruikt om de structurele transformaties op de arbeidsmarkt te analyseren die gepaard gaan met de vergroening van onze economieën.” (Zie ook ‘VS: Beleidsaanbevelingen voor een goed in AI opgeleide arbeidsmarkt’, verderop in deze rubriek).
Artikel OESO – 1
Artikel OESO – 2
Rapport Business Europe (pdf)
Artikel E&T
Rapport Environmental Audit Committee
Rapport JRC
Een agenda voor de toekomst van het internet
Het Amerikaanse venture capital-bedrijf Andreessen Horowitz (a16z) heeft een beleidsagenda opgesteld voor de derde generatie van het internet. De publicatie ‘How to Win the Future’ is een levend document op de site web3 Policy Hub, waaraan steeds meer bronnen zullen worden toegevoegd waarmee de overheid, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en de private sector kunnen werken aan een gedeelde visie op de toekomst van het web. Twitter schreef een paper dat direct in het systeem zou kunnen worden opgenomen: Protecting the open internet: Regulatory principles for policy makers.
Nieuwsbericht a16z
Publicatie a16z (pdf)
Site web3 Policy Hub
Publicatie Twitter (pdf)
G7-landen bereiken doorbraak met afspraken over digitale handel en gegevens
De Groep van zeven rijke landen (G7) heeft overeenstemming bereikt over beginselen voor grensoverschrijdend gegevensgebruik en digitale handel. Voorzitter Groot-Brittannië omschrijft de deal als een doorbraak die honderden miljarden dollars aan internationale handel zou kunnen realiseren. De overeenkomst vormt een middenweg tussen de sterk gereguleerde gegevensbeschermingsregelingen van de Europese landen en de meer open aanpak van de VS.
Verklaring G7
Nieuwsbericht Reuters
Is de bewakingsstaat ons voorland?
China bouwt aan een gigantisch digitaal surveillancesysteem. “De keuze waar de westerse wereld voor staat, is of zij dergelijke technologie de ruimte geeft ten koste van sociale waarden, of dat zij deze waarden negeert en anderen over de hele wereld toestaat de regels te bepalen”, zegt een documentaire van DW (voorheen: Die Welle). Europa lijkt op weg de nieuwe technologieën beperkingen op te leggen. De VS is nu ook zo ver: Het Office of Science and Technology Policy (OSTP) van het Witte Huis ontwikkelt – met inbreng van het publiek - beginselen om de maatschappij tegen deze technologieën te beschermen. Twee hoge medewerkers van OSTP schreven er een artikel over voor Wired.
Documentaire DW (YouTube)
Artikel Wired
De vele facetten van de slimme stad van de toekomst
Blockchain, sociale media, digital twins, slimme gebouwen, bezorgrobots... Het kan overweldigend zijn voor gemeenteambtenaren om alles in zich op te nemen en te begrijpen wat het voor hen en hun inwoners betekent. Een interactieve 'Horizonscan' van Cornell Tech, weergegeven op de website Future of Urban Tech, verkent meer dan 250 technologische innovaties en plaatst ze in hun context voor steden, zowel wat betreft de kansen als de risico's.
Nieuwsbericht Cities Today
Website Future of Urban Tech
VS: Deskundigen pleiten voor nationale technologiestrategie
Nu de concurrentie met China steeds heviger wordt, moet de VS dringend een nationale technologiestrategie ontwikkelen. Dat zeiden deskundigen op een online bijeenkomst van het Center for New American Security. “Net zoals in het Koude-Oorlogtijdperk” zou de Amerikaanse regering prioriteit moeten geven aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Ook moet ze de arbeidsmarkt hervormen om meer digitaal vaardig personeel te krijgen, aldus de deskundigen. Een rapport van de Atlantic Council wijst op een ander onderwerp dat in technologiestrategieën van westerse landen zou moeten worden opgenomen: het voortouw blijven nemen bij technologiestandaardisering.
Nieuwsbericht NextGov
Videoverslag evenement (YouTube)
Nieuwsbericht Atlantic Council
Rapport Atlantic Council
VS: Beleidsaanbevelingen voor AI-opleiding van werkenden
Een beleidsbrief van het Amerikaanse Center for Security and Emerging Technology (CSET) stelt dat de VS behoefte heeft aan duidelijk omschreven onderwijs in kunstmatige intelligentie (AI) en een beroepsbevolking die daar gebruik van maakt. De auteurs gebruiken een uitgebreide definitie van de AI-beroepsbevolking – technische en niet-technische beroepen – en schetsen de data-gedreven beleidsdoelen die de overheid zou kunnen hanteren.
Aankondiging CSET
Rapport CSET (pdf)
VS: Wetsvoorstel voor uitbreiding en ontwikkeling van 6G-infrastructuur
In de Amerikaanse Senaat is een wetsvoorstel ingediend om de Amerikaanse inspanningen op het gebied van 6G te intensiveren en beter te coördineren. “Dat betekent dat we de toegang tot breedband van goede kwaliteit moeten verbeteren, ervoor moeten zorgen dat we over de nodige arbeidskrachten beschikken en voorzorgsmaatregelen moeten nemen om opkomende technologieën te beschermen”, aldus senator Catherine Cortez Masto, die het wetsvoorstel heeft ingediend. De Next Generation Telecommunications Act kan rekenen op steun van beide partijen in de Senaat.
Nieuwsbericht NextGov
Statement Cortez Masto
VS: Kennis vloeit weg bij overheid, ambtenaren worden lobbyist bij big tech
Er is een exodus gaande van hoge federale ambtenaren die banen als lobbyist aannemen bij grote technologiebedrijven. Dat constateert Politico op basis van eigen onderzoek. Het vertrek van deze ambtenaren ontneemt het Congres gespecialiseerde kennis over tal van zaken, zoals: hoe gebruiken sociale-mediagiganten consumentengegevens, hoe verspreidt kunstmatige intelligentie zich en wat zijn de implicaties van het uitgeven van miljarden dollars aan uitbreiding van de toegang tot breedbandinternet?
Artikel Politico
VS: Routekaart naar ontwikkeling van “inclusieve” regionale economische indicatoren
Een rapport van de Amerikaanse denktank Brookings bespreekt hoe meer steden een visie op economisch succes kunnen omarmen die niet alleen wordt bepaald door kwantitatieve groei, maar ook door een eerlijkere verdeling van die groei onder de inwoners. Het stappenplan van het rapport is gemaakt op basis van ervaringen en lessen van drie stedelijke regio's: Indianapolis, Memphis, en Orlando.
Nieuwsbericht Brookings
Rapport Brookings (pdf)
VS: New York City lanceert stedelijke strategie voor ethische AI
De stad New York heeft haar eerste strategie voor kunstmatige intelligentie (AI) gelanceerd, met de nadruk op digitale ethiek. Het doel is om de stad te helpen een gedeeld begrip van AI tot stand te brengen en de voordelen te benutten en tegelijkertijd de risico's te beheersen. De AI-strategie is de laatste in een reeks initiatieven die New York City “klaar moeten maken voor de toekomst”. Eerder verschenen al de IoT-strategie en het Masterplan Internet.
Nieuwsbericht Cities Today
AI Strategy NYC (pdf)
IoT Strategy NYC (pdf, maart 2021)
Internet Master Plan NYC (pdf, maart 2021)