Nobelprijs Economie voor Nederlandse Amerikaan Guido Imbens
Guido Imbens, buitenlands lid van de KNAW, is een van de drie winnaars van de Nobelprijs voor economie 2021. Dat maakte de jury in Stockholm op 11 oktober bekend. Imbens geldt, volgens de KNAW, als een van de meest vooraanstaande econometristen ter wereld. Hij werd geboren in Geldrop en opgeleid als econometrist aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de jaren 80 werkt hij in de VS, waar hij hoogleraar toegepaste econometrie en economie is aan Stanford University.
Nieuwsbericht KNAW
Nieuwsbericht NOS
Aanpak van nieuwe Erkennen en Waarderen verschilt per universiteit
Uit een analyse van de jaarverslagen 2020 van de Nederlandse universiteiten door ScienceGuide blijkt dat de ene universiteit meer dan de andere inzet op het nieuwe Erkennen en Waarderen (E&W). Zo hebben de EUR en de UMaastricht een uitgewerkt plan, maar benoemen andere universiteiten zoals de TU Delft, de RUG en de UvA Erkennen en Waarderen nauwelijks als een belangrijke beleidsinterventie in het afgelopen jaar. “Wat vanzelfsprekend niet wil zeggen dat er op deze universiteiten helemaal niets gebeurt.”
Artikel ScienceGuide
Samenwerking met Chinese DNA-onderzoekers roept ethische vragen op
Drie Nederlandse toplaboratoria, waaronder het Erasmus Medisch Centrum, werkten de afgelopen jaren samen met Chinese wetenschappers aan het ontwikkelen van gevoelige DNA-technieken. De betrokken Chinese wetenschappers zouden contacten hebben met de Chinese politie, waarvan bekend is dat ze de mensenrechten schendt. De samenwerking is daarom “fundamenteel fout”, zegt hoogleraar Yves Moreau van de KU Leuven tegen RTL Nieuws. “De ethische toetsing moet worden verbeterd”, betoogt UT-hoogleraar Filosofie Peter-Paul Verbeek in een artikel van HOP / EM.
Bericht RTL Nieuws
Artikel HOP / EM
TU Delft opent Electrical Sustainable Power Lab
In Delft is het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) geopend, een initiatief van de TU Delft, de overheid en partners uit de energiesector. Tim van der Hagen, bestuursvoorzitter en rector magnificus van de TU Delft en tevens raadslid van de AWTI: “Onze energievoorziening moet op een andere manier worden ingericht. Om die transitie te laten slagen, zijn slimme innovaties nodig én een integrale aanpak. Kennis en kunde vanuit allerlei hoeken van de samenleving – bedrijven, beleidsmakers, business developers en sociale wetenschappers – moet gebundeld worden. Dat gebeurt vanaf oktober in het ESP Lab.”
Nieuwsbericht TU Delft
Interviewserie ‘Ondernemende Wetenschappers’
Innovation Origins en Techleap publiceren de komende weken een serie interviews met onderzoekers die wetenschap en ondernemerschap combineren. In het eerste artikel komt Maarten Steinbuch aan het woord, vier dagen per week Hoogleraar Systems and Control aan de TU Eindhoven en één dag per week ondernemer. “Als je een goed team om je heen hebt, is een dag per week voor een wetenschapper genoeg om een succesvolle onderneming te helpen opbouwen.” In een artikel van Univers toont hoogleraar Cultures in Interaction Juliëtte Schaafsma (UTilburg) zich niet enthousiast over, wat zij noemt, “het verheerlijken van het ondernemerschap aan universiteiten”.
Artikel Innovation Origins
Artikel Univers
Hogescholen en mediabedrijven doen samen onderzoek naar kunstmatige intelligentie
Mediabedrijven maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie. Verkeerde toepassing daarvan kan leiden tot discriminerende algoritmes, vertelt lector Maaike Harbers van de Hogeschool Rotterdam aan ScienceGuide. Samen met Sarah van der Land van de NPO doet ze onderzoek naar verantwoorde kunstmatige intelligentie. Van dat onderzoek profiteren ook studenten. “Het is echt win-win.”
Artikel ScienceGuide
Overheidstrends 2021: Bouwen aan vertrouwen in digitale systemen en algoritmes
Nu overheden steeds meer gebruik maken van digitale technologieën, wordt het vertrouwen van mensen in de overheid ook steeds sterker afhankelijk van het publieke vertrouwen in die systemen, algoritmes en processen. Overheden moeten daarom zeer zorgvuldig omgaan met de inzet ervan, constateert het rapport ‘Overheidstrends 2021’ van adviesbureau Deloitte.
Aankondiging Deloitte
Rapport Deloitte (pdf)
Datacenters waarschuwen: digitale infrastructuur in gevaar door hoge energieprijzen
De stijgende energieprijzen bedreigen de Nederlandse digitale infrastructuur en daarmee de economie, waarschuwt de Dutch Data Center Association (DDCA). De brancheorganisatie voor datacentra roept de overheid op tot het verlagen van energiebelastingen en het instellen van prijsplafonds voor energie.
Nieuwsbericht DDCA
Nieuwsbericht Business Insider
Minister: Geen nieuw instrumentarium om procesinnovatie te stimuleren
Voor het brede mkb is er nog volop winst te behalen op het gebied van innovatie, inclusief procesinnovatie. Dat dit nu niet lukt, komt voornamelijk door interne organisatorische aspecten bij bedrijven zelf, constateert een verkennende studie van Technopolis. Minister Stef Blok (EZK) ziet in het onderzoek dan ook geen aanleiding om het overheidsinstrumentarium voor procesinnovatie aan te passen of uit te breiden. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen.
Kamerbrief (pdf)
Rapport Technopolis (pdf)
Toezichthouder ACM zou Apple willen aanpakken voor misbruik machtspositie
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou hebben geconstateerd dat Apple de concurrentie belemmert door softwareontwikkelaars te verplichten het betaalsysteem van Apple voor hun apps te gebruiken. De Nederlandse waakhond zou het bedrijf hebben opgedragen dat beleid te veranderen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. De ACM zelf heeft nog niets over de zaak naar buiten gebracht.
Nieuwsbericht Awsforwp / Reuters
Nieuwsbericht NU.nl
95 procent van de Nederlandse start-ups groeit niet consistent
Nederlandse start-ups ontwikkelen zich minder snel dan mogelijk. Dat is één van de inzichten uit het Start-up Development Report 2021. De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor consistente groei op alle aspecten van de bedrijfsvoering: de klantrelatie, de productontwikkeling, het businessmodel en de ontwikkeling van het team. Het Start-up Development Report is een initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Braventure en Gritd, in samenspraak met de Provincie Noord-Brabant.
Nieuwsbericht Link Magazine
Startup Development Report (e-mailadres verplicht)
Govtech: Pionieren op onbekend techterrein
Het aantal govtech-start-ups groeit gestaag. De potentie is groot, maar er zijn obstakels. Een wezenlijke hindernis is de overheid zelf, die vaak niet makkelijk nieuwe technologie omarmt. Maar het ijs lijkt te breken, constateert de Delftse hoogleraar Govtech Nitesh Bharosa in een artikel van iBestuur.
Artikel iBestuur
Bedrijven gaan van start met project ‘Samen Digitaal Veilig’
De voorzitters van MKB-Nederland, VNO-NCW, VNO-NCW en BOVAG hebben met de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus (J&V) en Stef Blok (EZK) hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig. Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen aan de slag om aangesloten bedrijven beter te ‘wapenen’ tegen cybercriminaliteit.
Nieuwsbericht MKB-Nederland
Opinie: Sterke overheid nodig voor digitale soevereiniteit
Mediamacht bedreigt onze democratie én onze economie. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat de digitale infrastructuur waarvan we gebruikmaken, van grote invloed is op de veiligheid van ons land. We moeten dan ook concrete eisen stellen en spelregels vastleggen, werd geconstateerd op het webinar Digitale soevereiniteit. Dat vraagt volgens de sprekers om een sterke overheid, zowel op landelijk als op Europees niveau.
Artikel iBestuur
Videoverslag Webinar (YouTube)
Opinie: Big Tech reguleert zichzelf niet, burgers springen in de bres
We winnen de cyberwar niet als we de economische modellen niet fundamenteel wijzigen, schrijven Waag-directeur en AWTI-raadslid Marleen Stikker en Waag-research director Sander van der Waal in een opiniebijdrage voor NRC. Ze verwijzen naar ‘People Vs Big Tech’, een initiatief van ruim zestig Europese maatschappelijke organisaties die de Europese politiek vragen sterke wetgeving op te stellen om Big Tech aan banden te leggen. “Burgers hebben hun weg naar de rechtszaal gevonden om daar hun rechten in het digitale domein af te dwingen.”
Artikel NRC
Nederland naar 20ste plaats Global Sustainable Competitiveness Index 2021
Nederland is in de nieuwe (2021) editie van The Global Sustainable Competitiveness Index (GSCI) van de Zwitsers-Koreaanse denktank Solability gestegen naar de 20ste plaats (2020: 25ste en 2019: 29ste). Daarmee hoort ons land bij de middengroep van de EU. De GSCI meet het concurrentievermogen van landen op basis van 131 kwantitatieve indicatoren afkomstig van bronnen als de Wereldbank, het IMF en verschillende VN-agentschappen. Nederland scoort vooral slecht op de indicatoren ‘Natuurlijk kapitaal’ en ‘Efficiënt gebruik van hulpbronnen’ (respectievelijk plaats 103 en 71 van de wereld).
Nieuwsbericht Solability
GSCI 2021 (pdf)
Nieuwsbericht Duurzaam Ondernemen